Oordoppen zijn effectief tegen gehoorschade

Mensen die oordoppen dragen tijdens een muziekfestival, hebben vijf keer minder kans op tijdelijke gehoorverlies dan mensen die dat niet doen. Het gebruik van universele filter-oordopen is dan ook effectief om gehoorschade door blootstelling aan harde geluiden te voorkomen.

Het gebruik van universele filter-oordopen is effectief om gehoorschade door blootstelling aan harde geluiden te voorkomen. Dit vonden onderzoekers tijdens een onderzoek op een muziekfestival. Bij proefpersonen zonder oordoppen was het risico op tijdelijk gehoorverlies ruim vijf keer zo groot als proefpersonen die wel oordoppen droegen.

Tijdelijk gehoorverlies en tinnitus zonder oordoppen

Het Nederlandse onderzoek uit 2015 is uitgevoerd tijdens een openlucht festival in Amsterdam. Aan het onderzoek deden 51 deelnemers mee. De deelnemers werden willekeurig  verdeeld in twee groepen: een groep bezoekers die wel filteroordoppen droeg en een groep die  geen filteroordoppen droeg. Direct na afloop van het festival werd het gehoor van de deelnemers getest. Ook is aan deelnemers gevraagd of zij last hadden van tinnitus

Bij tinnitus ervaren mensen een geluid in het hoofd of oor dat er niet is. Het kan hierbij gaan om bijvoorbeeld piepen, ruisen
. Deelnemers waren op dat moment vierenhalf uur blootgesteld aan muziek van gemiddeld honderd decibel (dB).

De gehoortesten toonden aan dat dat het risico op tijdelijk gehoorverlies na een muziekfestivalbezoek 5,3 keer zo groot was voor proefpersonen zonder oordoppen, dan voor proefpersonen met oordoppen. Daarnaast meldden de proefpersonen zonder oordoppen vaker tinnitusklachten. Zo ervaarde 40 procent van de proefpersonen zonder oordoppen tinnitusklachten na het festival versus 12 procent van de proefpersonen met oordoppen. De onderzoekers concluderen dan ook dat het gebruik van oordoppen met muziekfilter effectief zijn in het voorkomen van tijdelijk gehoorverlies na blootstelling aan hard geluid.

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.