Basisonderwijs: gezond gehoor lespakketten

Aandacht voor een gezond gehoor bij leerlingen en leerkrachten is belangrijk. Wat kun je als school doen om de oren van kinderen gezond te houden? Gebruik ons gratis lesmateriaal voor een op maat gemaakt programma per groep.

Doel

Ons doel is dat kinderen weten hoe zij hun gehoor gezond kunnen houden en waarom dit zo belangrijk is. 

Doelgroep

Kinderen vanaf 4 tot en met 12 jaar. 

Aanpak

Aan de hand van (interactief) lesmateriaal voor elke groep op maat, wordt er aandacht gegeven aan het gehoor en -schade(preventie). Er kan voor een langere leerlijn gekozen worden, door hier in elke opvolgende groep aandacht aan te besteden.  

Aan de slag

placeholder
Lespakket

HoorToren

De HoorToren is een online lespakket over het gehoor voor de hele basisschool. De HoorToren heeft als doel om leerlingen bewust te maken van het belang van een goed gehoor. Via opdrachtkaarten, spelletjes, posters, werkbladen en een quiz leren kinderen over de werking van het gehoor en geluid, het belang van een gezond gehoor, oorzaken en gevolgen van gehoorbeschadiging en mogelijkheden om het gehoor te beschermen. De HoorToren is aangemerkt als Gezonde School-activiteit en door het Centrum Gezond Leven erkend als ‘goed onderbouwd’ interventie.
Centrum Gezond Leven
Bestel nu

OORzaken Magazine

Het OORzaken magazine is een werkboekje over het gehoor voor leerlingen uit groep 6 t/m 8 van de basisschool. Het magazine geeft leerlingen op speelse wijze informatie over geluid, het gehoor en het voorkomen van gehoorschade. Het magazine kan klassikaal of zelfstandig worden gebruikt in de klas, tijdens een projectweek over gezondheid, zintuigen en/of muziek.

Ook het OORzaken magazine is aangemerkt als Gezonde School-activiteit en door het Centrum Gezond Leven erkend als ‘goed beschreven’ interventie.

Magazine OORzaken 2014 ( max 25 stuks per klant)

0,00 excl. BTW en evt. verzendkosten

placeholder
Advies

Veilig volume Schoolfeesten

Hoe zorg je voor een veilig volume tijdens schoolfeesten?
Ons advies

Voorlichtingsles KNO-arts

Enthousiaste KNO-artsen geven een leerzame voorlichtingsles over het gehoor in de klas. De les is bedoeld voor leerlingen in groep 7 en 8 en duurt 1 uur. 

Scholen kunnen de les gratis aanvragen via info@veiligheid.nl onder vermelding van ‘Voorlichtingsles KNO-arts’. We gaan dan gezamenlijk kijken wanneer het ingepland kan worden. 

placeholder
Downloads

Overig materiaal

Voor gebruik in de klas hebben we een poster ontwikkeld over het gehoor en over decibellen. Ook hebben we een informatieve flyer om uit te delen in de klas met 4 tips om gehoorschade te voorkomen.

Daarnaast zijn er verschillende sheets om de lessen vorm te geven. Download ze hier. 

 

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer over onderwerpen:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.