Alles over gehoor binnen de Gezonde School-aanpak

Met het programma Gezonde School stimuleren we scholen onder andere om structureel aandacht te besteden aan het gehoor van leerlingen en leerkrachten.

Doel

Het waarborgen van gezond gehoor op school, door het aanbieden van tools voor educatie, de schoolomgeving en beleid. 

Doelgroep

Primair onderwijs, voortgezet onderwijs en het MBO. 

Aanpak

Aan de hand van informatie, praktische tips en lesmateriaal besteden scholen via een Gezonde School-aanpak aandacht aan gehoorschade(preventie).

placeholder
14%
van 9 tot 11-jarigen heeft beginnende gehoorschade

14 procent van de kinderen tussen de 9 en 11 jaar heeft last van beginnende gehoorschade. Gehoorschade is onomkeerbaar en kan de leerprestaties van kinderen negatief beïnvloeden. Het heeft daarmee een grote impact op het verdere leven van kinderen. Daarom doen we ons best om gehoorschade actief te voorkomen, zeker in een tijd waarin leerlingen veel en vaak media en koptelefoons gebruiken. VeiligheidNL stimuleert scholen om structureel aandacht te besteden aan het gehoor van leerlingen en leerkrachten, via de Gezonde School-aanpak.

Aan de slag

Geïnteresseerd in dit programma? Lees meer over Gezonde school en het gezondheidsthema’s Gehoor. Per onderwijstype wordt uitgelegd hoe een school aan de vier pijlers kan werken:  
placeholder

Wat is Gezonde School?

Gezonde School is een programma dat onderwijsprofessionals helpt om te werken aan een gezonde leefstijl op school (voor onderwijstypen po, so, vo en mbo). Je gaat stapsgewijs aan de slag met een gezondheidsthema wat je zelf kiest. Voor elk gezondheidsthema werk je aan vier pijlers: educatie, schoolomgeving, signaleren en beleid. Binnen de school wordt er een Gezonde School-coördinator aangewezen als contactpersoon voor het team, de ouders en de Gezonde School-adviseur. Deze adviseur is een GGD-medewerker en begeleidt scholen gedurende  het programma.
Meer informatie
Thema Gehoor

Pijler educatie

Binnen educatie wordt aan de hand van lesmateriaal en informatie  de kennis verhoogd over het gehoor en het bewustzijn van de risico’s op gehoorschade, onder andere met de HoorToren. Ook voor ouders.  
placeholder
Thema Gehoor

Pijler Schoolomgeving

Vanuit schoolomgeving besteden we aandacht aan het maken van een gehoorvriendelijke omgeving, bijvoorbeeld door afstand te houden tussen speakers en leerlingen en oordoppen te stimuleren. Maar leerlingen zitten ook al vaker met koptelefoons op ipads, we geven graag advies over een veilige koptelefoons of oortjes.  
Thema Gehoor

Pijler Signaleren

Binnen signaleren staat de monitoring van de kwaliteit van het gehoor van de leerlingen centraal. Met behulp van een hoortest onderzoeken we de gehoorkwaliteit van de leerlingen, zodat docent en/of ouders op tijd in actie kunnen komen.  
Thema Gehoor

Pijler Beleid

Rondom beleid is het van belang dat een school maximale geluidsniveaus hanteert, leerlingen, ouders, verzorgers en medewerkers informeert, en taken en verantwoordelijkheden rondom Gezonde School-activiteiten borgt. 

Samenwerken op dit onderwerp?

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.