Ga door naar hoofdinhoud
oudere dame met vr bril handen vooruit

Technologie in de Ketenaanpak Valpreventie

Een inventarisatie van bestaand bewijs via literatuuronderzoek en aanvullend bewijs uit interviews

Kunnen technologische innovaties waarde bieden voor valpreventie bij 65-plussers? Vanwege de grote behoefte aan meer inzicht voerden we samen met Vilans een onderzoek uit. Samen bekeken we het technologieaanbod op de Nederlandse markt en inventariseerden de waarde van vijf technologische innovaties in het kader van de Ketenaanpak Valpreventie. Wat is de toegevoegde waarde van deze innovaties voor het voorkomen van vallen, de kwaliteit van zorg, toegankelijkheid, betaalbaarheid en duurzaamheid?

Uitgangspunt onderzoek

Het uitgangspunt van dit onderzoek was de Ketenaanpak Valpreventie, die uit 4 stappen bestaat:

  1. Valrisico opsporen
  2. Screenen op valrisicofactoren
  3. Valpreventieve interventies
  4. Structureel beweegaanbod

De onderzochte technologieën zijn niet ontwikkeld met het doel de Ketenaanpak Valpreventie efficiënter te maken. Dit bemoeilijkt een een-op-een-vergelijking met de traditionele werkwijze binnen de Ketenaanpak. 

Relevantie technologieën voor Ketenaanpak Valpreventie

Conclusie van het onderzoek: de meeste geanalyseerde technologieën zijn weliswaar van toegevoegde waarde binnen de Ketenaanpak, maar kunnen deze niet direct vervangen. Ze vormen wel een positieve toevoeging. Elke vorm van bewustwording, motivatie en beweegplezier, ook dankzij deze technologieën, draagt immers bij aan het oplossen van het bredere valproblematiekvraagstuk.  

Daarnaast zien we dat de technologieën, zeker in stap 1 ‘Valrisico opsporen’ en stap 3 ‘Valpreventieve interventies’, niet alleen van nut zijn binnen de stap waarin ze zijn ingedeeld voor dit onderzoek. Deze technologieën blijken ook effect te hebben binnen stap 4 ‘Structureel beweegaanbod’ van de Ketenaanpak, doordat deze technologieën ouderen motiveren om in beweging te blijven. En dat is de kern van deze laatste stap. Dat ouderen ook na afronding van een valpreventieve beweeginterventie doorgaan met beweegoefeningen. 

Over Vilans

Vilans is de kennisorganisatie voor zorg en ondersteuning. Zij combineren ervaringen met kennis uit onderzoek, en maken daar praktische kennisproducten van die je meteen kunt gebruiken. 

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Thema

Valpreventie

Elke 5 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een valongeval. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Het thema Valpreventie zet zich in om valletsel bij ouderen te verminderen.

Meer over dit thema
placeholder

Meld je aan voor onze e-mail updates om op de hoogte te blijven.