Vuurwerkongevallen jaarwisseling 2019-2020

De feestelijke traditie van vuurwerk afsteken tijdens de jaarwisseling heeft ook zijn keerzijde. Behalve geluids- en milieuoverlast, schade en vernielingen zijn er namelijk ook gewonden door vuurwerk, waarvan sommige zeer ernstig. Reden voor het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat om de ontwikkeling van het aantal vuurwerkgewonden en de oorzaken in kaart te willen hebben. Wij houden de aantallen vuurwerkgewonden al lange tijd bij. Data krijgen we van de Spoedeisende Hulp-afdelingen (SEH) van ziekenhuizen en de huisartsenposten (HAP).

Tijdens de jaarwisseling 2019-2020 is het totaal aantal vuurwerkslachtoffers gestegen ten opzichte van de afgelopen twee jaarwisselingen. Het aantal SEH-bezoeken bedroeg een tiental minder dan vorig jaar, maar de 900 HAP-behandelingen zijn er 100 meer dan vorig jaar en 200 meer dan twee jaar geleden.

Status

Afgerond

Onderzoek type

Cijferrapportage

Publicatiedatum: 6-1-2020

SEH-afdelingen

Op 31 december 2019 en 1 januari 2020 zijn 385 personen op een SEH-afdeling behandeld voor vuurwerkletsel. Hiervan waren 101 slachtoffers jonger dan 15 jaar.

HAP

Naast de vuurwerkslachtoffers die op een SEH-afdeling behandeld werden, bezochten 
naar schatting 900 personen met vuurwerkletsel een huisartsenpost.

Kijk voor meer informatie over de vuurwerkongevallen tijdens jaarwisseling 2019-2020 naar het rapport (onder andere aantal slachtoffers per leeftijdsgroep, type letsel en zelf aangestoken versus omstander):

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer over onderwerpen:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.