Vuurwerkongevallen jaarwisseling 2018-2019

Rond elke jaarwisseling raken mensen gewond door vuurwerk. In opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat rapporteren wij jaarlijks het aantal vuurwerkgewonden. Hiermee willen we inzicht krijgen in de ontwikkeling van het probleem, en mogelijkheden ontwikkelen voor preventie. Data krijgen we van de Spoedeisende Hulp afdelingen van ziekenhuizen (SEH) en de huisartsenposten (HAP).

Tijdens de jaarwisseling 2018-2019 lijkt het totaal aantal vuurwerkletsels op de SEH-afdeling en huisartsenpost bij elkaar licht gestegen tegenover vorig jaar. Letsels die op een HAP worden behandeld zijn in de regel iets minder ernstig dan letsels op de SEH. Mogelijk zijn de vuurwerkletsels dit jaar gemiddeld iets minder ernstig.

Status

Afgerond

Onderzoek type

Cijferrapportage

Publicatiedatum: 7-1-2019

SEH-afdelingen

Er waren in totaal 396 SEH-behandelingen naar aanleiding van vuurwerkletsel, een daling van 9% ten opzichte van 2017-2018. Eén op de acht slachtoffers werd opgenomen in het ziekenhuis. Het aantal vuurwerkslachtoffers onder de 15 jaar daalde van 119 vorig jaar naar 97 tijdens deze jaarwisseling.

HAP

Het aantal behandelingen op een huisartsenpost lijkt wel gestegen: naar schatting 800 personen bezochten een HAP met vuurwerkletsel. Tijdens de vorige jaarwisseling waren dit er naar schatting rond de 700.

Kijk voor meer informatie over de vuurwerkongevallen tijdens jaarwisseling 2018-2019 naar het rapport (onder meer aantal slachtoffers per leeftijdsgroep, type letsel en zelf aangestoken versus omstander):

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer over onderwerpen:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.