Bijtincidenten door honden

Op verzoek van de Volkskrant voerden wij een analyse uit naar bijtincidenten door honden. Voor de analyse maakten wij gebruik van ons Letsel Informatie Systeem (LIS) en gegevens uit de Doodsoorzakenstatistiek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op Statline. Het betreft het aantal bezoeken aan de Spoedeisende Hulp (SEH)-afdeling, het aantal ziekenhuisopnamen na een SEH-bezoek en het aantal overlijdensgevallen per jaar. Het doel van onze analyse was vaststellen hoe vaak mensen in de periode 2010-2019 medische zorg hebben gehad na een hondenbeet.

Op basis van gegevens van de 14 SEH-afdelingen in LIS belandden naar schatting jaarlijks rond de 1.800 slachtoffers op de Spoedeisende Hulp na een hondenbeet. Bij 200 patiënten was het letsel dusdanig ernstig, dat ze na de SEH-behandeling opgenomen moesten worden in het ziekenhuis. De meeste patiënten hadden een open wond na een beet, een enkele keer ging het om een fractuur. Volgens cijfers van het CBS stierven afgelopen tien jaar vijf mensen na een aanval door een hond, waarvan drie in 2019.

Status

Afgerond

Onderzoek type

Cijferrapportage

Publicatiedatum: 1-3-2021

Trendanalyse

Uit trendanalyses bleek dat het aantal SEH-bezoeken vanwege hondenbeten in de periode 2010-2019 met 68 procent is afgenomen. Het is niet bekend of dit daadwerkelijk wijst op een afname van het aantal bijtincidenten door honden. Hondenbeten leiden namelijk meestal tot relatief lichte verwondingen, waarmee mensen de laatste jaren in toenemende mate naar de huisarts gaan in plaats van naar de SEH. 

Samenwerken op dit onderwerp?

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.