Letsel door geweld

Ons Letsel Informatie Systeem (LIS) registreert slachtoffers die na een ongeval, geweld of vanwege zelf toegebracht letsel zijn behandeld op een Spoedeisende Hulp (SEH)-afdeling van een selectie van ziekenhuizen in Nederland. In dit onderzoek wordt het totaal aantal SEH-bezoeken in 2017 vanwege letsel door geweld geschat. Daarnaast bevat deze rapportage gegevens over doden door geweld uit de Doodsoorzakenstatistiek van het CBS.

In 2017 vonden in Nederland naar schatting 15.400 bezoeken aan een Spoedeisende Hulp (SEH) afdeling plaats in verband met letsel door geweld: dit zijn 90 SEH-bezoeken per 100.000 inwoners. In een derde deel van de SEH-bezoeken betrof het ernstig letsel, en 12% van de slachtoffers werd opgenomen in het ziekenhuis. In 2017 kwamen 132 Nederlandse ingezetenen door geweld om het leven.

Status

Afgerond

Onderzoek type

Cijferrapportage

Publicatiedatum: 1-12-2018

Een greep uit de resultaten

  • In 2017 belandden vooral mannen in de leeftijd van 15 tot en met 29 jaar op de SEH als slachtoffer van geweld.
  • Voor zover bekend was de dader vaak een bekende van het slachtoffer, bij vrouwen vaak de partner of ex-partner.
  • Het aantal SEH-bezoeken vanwege ernstig letsel door geweld is in de laatste tien jaar gedaald (2008-2017).
  • Het aantal doden door geweld daalde in de periode van 2008-2017. Alleen in het laatste jaar was er weer een stijging te zien.

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.