Stijging lichte letsels bij de huisarts, daling op de SEH

De afgelopen 10 jaar daalde het aantal patiënten dat zich jaarlijks op de Spoedeisende Hulp (SEH) meldt met letsel door een ongeval of geweld, vooral in de subgroep van patiënten die geen opname in het ziekenhuis nodig hadden. Wij onderzochten hoe het aantal letselgerelateerde SEH-bezoeken en huisartscontacten zich ontwikkelde in de periode 2013-2017. Over de onderzochte jaren kwamen er steeds minder patiënten met licht letsel op de SEH. Huisartsen zagen daarentegen juist meer patiënten met licht letsel. Eén van de conclusies uit dit onderzoek is dat de rol van huisartsen in de behandeling van patiënten met licht letsel toeneemt.

Status

Afgerond

Onderzoek type

Cijferrapportage

Publicatiedatum: 1-6-2020

Methode

Voor de berekening van de trend in SEH-bezoeken in Nederland maakten wij gebruik van gegevens uit het Letsel Informatie Systeem (LIS) over de periode 2013-2017. Voor de trend in huisartscontacten (huisartsenpraktijken en huisartsenposten) gebruikten we gegevens van de Nivel Zorgregistraties. Om de trends te kunnen vergelijken, maakten we onderscheid in licht en ernstig letsel.

Resultaten

In de onderzochte periode daalde het aantal patiënten met licht letsel dat de SEH bezocht met 38,5%, terwijl het aantal patiënten met ernstig letsel (fracturen en hersenletsel) met 4,1% steeg. In dezelfde periode steeg het aantal huisartscontacten vanwege licht letsel in huisartsenpraktijken met 25% en bij huisartsenposten met 43%. Het aantal contacten vanwege ernstig letsel nam in de eerste lijn toe met respectievelijk 5,1% (praktijk) en 31% (huisartsenposten).

Conclusie

De rol van huisartsen in de behandeling van patiënten met licht letsel neemt toe en die van de SEH-afdelingen neemt af. De trend in ernstig letsel op de SEH-afdeling vormt een betere indicator voor monitoring van ongevallen en geweld in Nederland, omdat die trend minder gevoelig is voor een verschuiving in zorggebruik zoals wij zagen bij licht letsel.

Lees het hele artikel

Lees meer over het onderzoek en de resultaten in het online gepubliceerde artikel

in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Samenwerken op dit onderwerp?

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.