Werken in lawaai: wat kun je doen als werkgever?

Als werkgever heb je de plicht om gehoorschade bij je werknemers te voorkomen. Hieronder geven we vijf adviezen hoe je dat kunt doen.

Laatste wijziging: 7-6-2021
Foto van Redactie VeiligheidNL
Redacteur
Redactie VeiligheidNL
placeholder
1 miljoen Nederlanders
werken in schadelijke geluidsniveaus.

Dagelijks werken bijna een miljoen Nederlanders in schadelijke geluidsniveaus. De Arbonorm voor geluid op het werk is 80 decibel (dB), gedurende 8 uur per dag. Boven die norm kan geluid schadelijk zijn voor werknemers. Elk jaar melden zich ruim 3.000 werknemers bij de bedrijfsarts met gehoorklachten door lawaai. Vanuit de Arbowet ben je als werkgever verplicht om maatregelen te nemen om gehoorschade bij werknemers te voorkomen. Hieronder lees je wat jij als werkgever kunt doen om het gehoor van je werknemers gezond te houden.

1. Test het gehoor jaarlijks

Door het gehoor te monitoren bij je werknemers, kun je lawaaischade vroeg opsporen en maatregelen treffen.

2. Verminder geluidsniveaus van machines

Door omkasting of de aanschaf van andere machines, kunnen de geluidsniveaus worden teruggedrongen tot onder de 80 decibel.

3. Bied goede gehoorbescherming aan

Goede gehoorbescherming beschermt het gehoor en zorgt er voor dat werknemers niet worden beperkt in het uitvoeren van hun functie.

4. Stimuleer gebruik van gehoorbescherming in vrije tijd

Ook in de vrije tijd worden werknemers blootgesteld aan hard geluid, bijvoorbeeld op de motor, tijdens het klussen of tijdens het uitgaan.

5. Raadpleeg de Arbowet over lawaai

In de Arbowet staat beschreven welke maatregelen de werkgever moet nemen om gehoorschade bij werknemers te voorkomen. Enkele eerder genoemde punten staan ook in de Arbowet. In het kort komt het neer op: het inventariseren van het risico, het voorkomen van blootstelling aan te hard geluid, het laten testen van het gehoor van de werknemer en het geven van voorlichting. 

Een goed gehoor is een belangrijk instrument om je werk te blijven doen. Elkaar niet goed verstaan, leidt tot stress op het werk, conflicten en toegenomen vermoeidheid. Voorkomen van gehoorschade is daarom van essentieel belang.

Marianne Schulpen

Bedrijfsarts AkzoNobel

Samenwerken op dit onderwerp?

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.