Hoe kijk jij naar risico’s?

Het leven begint buiten je comfortzone!

Door risicovol spelen worden kinderen sterker, zelfbewuster en onafhankelijker. Daar hebben kinderen vrijheid en het vertrouwen van volwassenen voor nodig. Jij hebt hierin een belangrijke rol! Maar hoe kijk jij naar risico’s?

Foto van Zeina Bassa
Auteur
Zeina Bassa

Jouw rol is van wezenlijk belang in wat kinderen kunnen laten zien in groei en potentie! Jij kan een verschil maken om door middel van risicovol spelen bij te dragen aan de risicocompetenties van kinderen. Daar hebben ze nu én de rest van hun leven profijt van. Durf jij ze die vrijheid te geven? Om fouten te mogen maken? Om uit hun comfortzone te stappen? Want dat is waar winst valt te halen. De sleutel hierbij is: hoe kijk jij naar risico’s?

Risico hoort bij spel

Op een gegeven moment is er in onze maatschappij geleidelijk besloten:

  • Spel moet georganiseerd, ordelijk en met toezicht. 
  • Langzaam is beter dan snel.
  • Laag is beter dan hoog.
  • Droog is beter dan nat.
  • Rustig is beter dan luid.

Dit heeft een afdruk achtergelaten in ons denken. Uiteindelijk zijn we als maatschappij doorgeslagen in restricties, terwijl het niet veiliger is geworden. Het woord ‘risico’ heeft mede hierdoor in Nederland niet altijd een positieve associatie. We kijken vaak naar de veiligheidsaspecten rondom risico’s. Dit is echter maar één kant van het verhaal, waar je juist niet de hoofdfocus op wilt leggen. Het gesprek moet weer gaan over de speelwaarde van risico’s: wat levert het kinderen op?

Gelukkig komt hierin steeds meer een kentering. En die is nodig. Een kentering in de manier waarop we denken over veiligheid en risico’s. Het besef dat risico een fundamenteel onderdeel van spelen is. Dat het dus noodzakelijk is om risico’s toe te laten. 

In hoeverre realiseer jij je dat spelen met risico’s noodzakelijk is voor de ontwikkeling van kinderen? Dat bepaalt hoe je naar risico’s kijkt. Of je bij een spelsituatie een doemscenario ziet, of een groeiervaring. Het heeft allemaal met perspectief te maken. Je denken bepaalt uiteindelijk je gedrag.

Vraag jezelf steeds af wat jij belangrijker vindt van de twee tegenstellingen: 

  • Zo veilig als mogelijk OF zo veilig als nodig.
  • Kinderen begeleiden OF kinderen loslaten.
  • Wat vinden volwassenen OF wat vinden kinderen leuk.
  • Veiligheid OF speelwaarde.
  • Risico’s uitsluiten OF risico’s toelaten….

Kinderen kunnenveel meer dan we denken en als je ziet hoe trots ze zijn als ze iets spannends hebben gedaan, dan weet je dat je het goed doet! En ja, dan loopt een kind soms een schaafwond op of een vieze broek, dat hoort erbij! Dat noemen wij Goed Gespeeld!

    

Laten we dus met z’n allen kijken waar de kansen liggen om zoveel mogelijk aanvaardbare risico’s toe te voegen aan het spelen. De speelomgeving van een kind is het ‘oefenveld’ voor het echte leven. En risico’s horen nou eenmaal bij het leven. En het leven begint buiten je comfortzone!

Ga aan de slag met risicovol spelen op jouw kinderopvang. Word Risicoach!

De Risicoach

Meer over onderwerpen:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.