Risicovol spelen stimuleren

Handvatten om kinderen de ruimte te geven tijdens het spelen

Buiten spelen is heerlijk! In een boom klimmen, of zelf een hut bouwen. Dat je daarbij soms een blauwe plek oploopt, is helemaal niet erg. Beter nog, kinderen krijgen hierdoor betere motorische vaardigheden, en leren risico’s beter inschatten. En dat moet gestimuleerd worden. In dit artikel geven we je handvatten om hier als professional mee aan de slag te gaan.

Foto van Zeina Bassa
Auteur
Zeina Bassa

Vroeger was het vrij gewoon dat kinderen zich bezighielden met activiteiten als in bomen klimmen, op geheime plekken spelen of met de step scheuren over de stoep. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden daarvoor voor kinderen veel beperkter, niet in de laatste plaats omdat we kinderen willen beschermen tegen risico's. Maar juist het beschermen van kinderen kan ertoe leiden dat kinderen niet meer leren omgaan met risico's, waardoor hun motorische vaardigheden verslechteren.

Dilemma's in de praktijk

Bij VeiligheidNL zijn we voorstander dat kinderen meer tijd, ruimte en vrijheid krijgen om risicovol te spelen. Veel organisaties zijn ook al bezig met dit onderwerp. Maar in de praktijk blijkt dat professionals nog vaak moeite hebben een goede balans te vinden tussen uitdagen en beschermen. Ze ervaren dilemma’s bij het geven van ruimte aan kinderen om risicovol te spelen. Je bent toch verantwoordelijk voor het kind van een ander. Je hebt te maken met regelgeving en protocollen om aansprakelijkheid te voorkomen. Daarnaast hebben ouders vaak een over-beschermende houding of denken collega’s er anders over. Herken je dit? Het is belangrijk om met elkaar een goede balans te vinden, waarbij kinderen beschermd worden tegen grote risico’s maar ook leren omgaan met kleine risico’s. We willen jullie ondersteunen om aan de slag te gaan met risicovol spelen, je kunt er met kinderen niet vroeg genoeg mee beginnen!

Wat verstaan wij onder risicovol spelen?

De definitie

die wij hanteren:
Bij risicovol spelen gaan kinderen aan de slag met spannende, uitdagende en avontuurlijke activiteiten, waarbij een risico bestaat op een (kleine) verwonding.

Waarom is risicovol spelen zo belangrijk?

Risicovol spelen is goed voor

de ontwikkeling van kinderen; zowel motorisch, fysiek, sociaal, creatief als emotioneel. Internationaal wetenschappelijk onderzoek toont dat aan.

Goed gespeeld!

Zo maak je risicovol spelen bespreekbaar in jouw organisatie én met ouders.

Naar materialen

Samenwerken op dit onderwerp?

Aan de slag

Het is belangrijk een goede balans te vinden tussen kinderen beschermen tegen gevaar, en ze de ruimte te geven en leren omgaan met risico’s in hun spel. Hier ligt een belangrijke verantwoordelijkheid voor iedereen die met kinderen werkt. Daarom ondersteunen wij jou met onderstaande informatie, voorbeelden en middelen om (meer) aan de slag te gaan met risicovol spel in de praktijk.

Meer over onderwerpen:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.