Veilig leren vallen op school

Vallen is niet erg, maar steeds vaker lopen kinderen letsel op na een val door slechte motorische vaardigheden. Dit kun je voorkomen door kinderen op school beter te leren vallen.

Foto van Hedy Goossens
Auteur
Hedy Goossens

Jaarlijks worden zo’n 23.000 basis- en middelbare school kinderen op de Spoedeisende Hulp behandeld voor letsel dat zij op school hebben opgelopen. Dat zijn elke dag 50 kinderen! In meer dan de helft van de gevallen blijkt de oorzaak van het opgelopen letsel een val (circa 60%).

Oorzaken van de val

  • 4 tot en met 11-jarigen vallen voornamelijk van een speeltoestel. In mindere mate komt het letsel door een sprong van een speeltoestel of door een val tijdens het bewegingsonderwijs.
  • Bij 12 tot 18-jarigen komt het letsel vooral na een val tijdens bewegingsonderwijs.

Vaak ligt de oorzaak van de val in het feit dat kinderen slechte motorische vaardigheden hebben; een groeiend maatschappelijk probleem. Het vallen zelf is niet erg, maar er letsel bij oplopen is vaak onnodig én te voorkomen. VeiligheidNL vraagt daarom aandacht voor het aanleren van valvaardigheden bij kinderen.

Veilig leren vallen op school

Als docent wil je natuurlijk graag bijdragen aan de ontwikkeling van een kind. Niet alleen op motorisch vlak maar ook sociaal-emotioneel, door te werken aan zelfvertrouwen en leren zelfredzaam te zijn. Jij bent dan ook de aangewezen persoon om leerlingen in het basisonderwijs veilig te leren vallen. 

Kinderen die goed leren vallen, leren hoe ze niet op hun hoofd vallen en hun armen niet uit te strekken in de valrichting, waardoor de kans op hoofdletsel en polsbreuken afneemt. Bovendien leren kinderen beter risico’s inschatten als ze bewegen, en ontwikkelen ze hun motorische en sociaal-emotionele vaardigheden, waardoor hun zelfvertrouwen groeit!

placeholder

Mirka Janssen

Lector Bewegen in en om School bij de Hogeschool van Amsterdam

Val OK! Veilig Vallen kun je leren

Samen met valexperts Yos Lotens en Arno Zahradnik hebben we valoefeningen ontwikkeld voor alle basisschoolleerlingen. Met het lespakket ‘Val OK! | Veilig vallen kun je leren' geven we jou als docent gratis handvatten om een waardevolle bijdrage te leveren aan de motorische ontwikkeling van  kinderen en het plezier in bewegen te vergroten. Maak je gymles of activiteit spannender en leer de kinderen op een speelse en leuke manier veilig te vallen. Gegarandeerd veel plezier!

Laat jouw kids echte stuntmannen en -vrouwen worden. Ga aan de slag met Val OK!

Naar Val OK!

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer voor werkvelden:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.