Gehoorschadepreventie
Reactie VeiligheidNL op kamerbrief preventie gehoorschade
Op woensdag 28 juni heeft de staatssecretaris van Volksgezondheid Welzijn en Sport (van Ooijen) de kamer geïnformeerd over zijn beleid en inzet op het gebied van de preventie van gehoorschade.
Een goede en effectieve manier om te werken aan gehoorschadepreventie
Preventie van gehoorschade door hard geluid is één van de zes thema’s waar wij ons als kenniscentrum letselpreventie hard voor maken onder andere samen met de andere convenantpartners preventie gehoorschade door versterkte muziek.
In de beleidsaanpak schetst Van Ooijen dat hij aan de slag gaat met een aantal aanbevelingen die gaan over:
- Versterkte muziek
- Veilig luistergedrag
- Gehoorscreening jeugd
- Kennis en onderzoek
Met deze vier punten heeft de staatssecretaris recht gedaan aan de meest belangrijkste punten hoe je op een goede en effectieve manier kan werken aan gehoorschadepreventie. Daarom zijn we ook heel erg blij met deze koers en specifieke aanbevelingen. De staatssecretaris geeft hiermee letterlijk en figuurlijk gehoor aan de omvang en complexiteit van het probleem áls wat er nodig is aan preventie op verschillende sporen om dit probleem aan te pakken.
Bovendien waarderen we het vertrouwen van de staatssecretaris in het convenant gehoorschade en daarin ingezette activiteiten en koers om hier gezamenlijk de juiste inspanningen op te plegen om impact te maken op het voorkomen van gehoorschade. Waarbij we dat hopelijk met nog meer partners kunnen gaan inzetten en vervolg kunnen geven.
Specifieker onderschrijven we de aanbeveling over het belang en intensiveren van voorlichting, want ook de gewenste 100dB is niet veilig voor je oren. Hier zullen wij ons ook actief voor inspannen.
Wij hechten ook veel waarde aan de gehoorscreening bij de jeugd. In onze optiek is het van cruciaal belang om meer gestructureerd en systematisch inzicht te krijgen in de status van het gehoor en ontwikkelingen daarin van kinderen en jongeren. Dit geeft direct belangrijke input om verdere preventieactiviteiten nog effectiever te maken en biedt potentieel een goed een startpunt om vanaf jonge leeftijd kinderen en jongeren al bewust te maken van het belang van een goed gehoor en met welke maatregelen zij hun gehoor zo lang mogelijk goed kunnen houden.
Aan de slag
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Gehoorschadepreventie
Gehoorschade komt vaak voor. Eén op de acht Nederlanders boven de 40 jaar heeft gehoorverlies, deels door blootstelling aan hard geluid. Het thema Gehoorschadepreventie zet zich in om deze onomkeerbare vorm van letsel te voorkomen.