Ga door naar hoofdinhoud
Dansende jongeren

Reactie op het advies van de Gezondheidsraad over gehoorschade door versterkte muziek

Vandaag is het advies van de Gezondheidsraad gepubliceerd naar aanleiding van de vraag van de staatssecretaris van VWS over het prioriteren van landelijke preventieve maatregelen en het maximale geluidsniveau voor versterkte muziek. VeiligheidNL, kenniscentrum voor letselpreventie, heeft het advies met interesse gelezen.  

Brede aanpak

In het advies van de Gezondheidsraad wordt het belang van een brede aanpak in de preventie van gehoorschade onderstreept. VeiligheidNL ondersteunt dit zeer. Zo is er naast de aandacht voor de bescherming van het gehoor op locaties met versterkte muziek ook aandacht noodzakelijk voor veilig gebruik van oortjes en koptelefoons. Recent onderzoek van VeiligheidNL onder mbo-studenten toont aan dat al 1 op de 5 jongeren een piep of ruis ervaart na het luisteren met koptelefoon of oortjes.  

100 dB (A)

De Gezondheidsraad adviseert om het maximum geluidsniveau bij evenementen met versterkte muziek te reduceren tot 100 dB(A) (gemeten als gemiddelde over 15 minuten). Voor deelnemende partijen aan het Convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek wordt momenteel een bovengrens van 103 dB(A) gehanteerd. Reductie van dit maximale geluidsniveau leidt tot een directe verminderde belasting op het gehoor en draagt daarmee bij aan de preventie van gehoorschade. Dit advies is in lijn met het recente advies van de WHO en wordt ook al in een aantal landen gehanteerd. VeiligheidNL onderschrijft het advies dat een lager geluidsniveau leidt tot een lagere belasting op het gehoor. Daar waar het kan moet dit advies zeker opgevolgd worden, maar alleen deze eventuele verlaging is onvoldoende. De Gezondheidsraad benoemt  tevens het belang van gehoorbescherming, met een minimale demping van 12 dB. Wij adviseren, zowel als VeiligheidNL en als partner binnen I Love My Ears en het Convenant, om gehoorbescherming met voldoende demping te dragen bij bezoeken aan locaties met versterkte muziek. Daarbij adviseren wij dat het dan moet gaan om kwalitatief goede gehoorbescherming met een muziekfilter. Deze oordoppen moeten op de locaties beschikbaar zijn en het dragen hiervan moet actief worden gestimuleerd. 

Screening

Naast meer voorlichting en het, waar mogelijk, reduceren van het maximale geluidsniveau bij evenementen met versterkte muziek pleit VeiligheidNL voor een structureel screeningsmoment in de leeftijd van 11-15 jaar. Op deze manier kan de prevalentie van gehoorschade beter in beeld gebracht worden, wordt vroege opsporing geboden, en biedt het kansen voor bewustwording en preventieve maatregelen. We zijn benieuwd naar het advies van de Gezondheidsraad hierover in de loop van 2023. JGZ- en GGD-organisaties die al aan de slag willen met screening bij jongeren in het voortgezet onderwijs kunnen hiervoor de JGZ Oorcheck inzetten. Meer informatie is te vinden op: Een handige interventie: de Oorcheck | VeiligheidNL 

VeiligheidNL blijft zich op verschillende manieren inzetten om de kans op blijvende gehoorschade zo veel mogelijk te beperken. Zo doen wij onderzoek om meer kennis op te bouwen over de prevalentie en risicofactoren van gehoorschade door hard geluid en bijvoorbeeld ook onderzoek naar geluidsbeleving. Onderzoek wat bijdraagt aan input voor het afwegingskader. Graag continueren wij onze samenwerking met de partners in het Convenant Preventie Gehoorschade Versterkte Muziek om zo met elkaar (onderzoek, beleid en praktijk) bij te dragen aan de preventie van gehoorschade door hard geluid. Zo blijft genieten van muziek nu en in de toekomst mogelijk.  

Meer voor werkvelden:

Thema

Gehoorschadepreventie

Gehoorschade komt vaak voor. Eén op de acht Nederlanders boven de 40 jaar heeft gehoorverlies, deels door blootstelling aan hard geluid. Het thema Gehoorschadepreventie zet zich in om deze onomkeerbare vorm van letsel te voorkomen.

Meer over dit thema
placeholder