Webinar: Van beschermen naar versterken
Op 16 november organiseerden we het webinar 'Van beschermen naar versterken' om onze nieuwe Veilig Opgroeien aanpak toe te lichten. Het webinar is door ruim 400 professionals live gevolgd. Op deze pagina kun je het webinar terugkijken, vind je de kortingsactie en geven we antwoord op vragen uit de chat.
Het programma
Tijdens ons interactieve webinar van 1,5 uur:
- Neemt Mieke Cotterink (expert kindveiligheid bij VeiligheidNL) je mee in onze kinderveiligheidsstrategie: van beschermen naar versterken (vanaf minuut 3:46).
- Vertelt jeugdarts Mireille Platter je een verhaal uit de praktijk (vanaf minuut 23:54).
- Legt Mariëlle Hermans (expert veilig vervoer van kinderen bij VeiligheidNL) je alles uit over de Veilig Opgroeien aanpak en hoe je deze gebruikt (vanaf minuut 36:32).
- Vertelt José Koster (ouderschaps- en communicatiedeskundige) zelf over hoe je een ouder aanspreekt en wat versterken doet met een ouder (vanaf minuut 59:12).
Na elke presentatie is er ook een Q&A van circa 5 minuten.
De Veilig Opgroeien aanpak
Met de Veilig Opgroeien aanpak help je ouders de 7 mijlpalen in de ontwikkeling van hun kind te herkennen én geef je ze passend advies om hun kind te beschermen en te versterken. Zo voorkomen we samen ongevallen. Alle onderdelen van de aanpak nog eens rustig bekijken? Klik dan hier!
Bestel de uitvouwkaart met 10% korting
Bestel de uitvouwkaart hier met 10% korting. Een set bestaat uit 25 exemplaren. Geef elke ouder er één mee bij het huisbezoek of het eerste consultatiebezoek.
Vraag en antwoord
Dit is precies waar de Veilig Opgroeien aanpak bij helpt. Juist door al van jongs af aan kinderen te versterken, help je ze bij het leren van de vaardigheid om de juiste inschattingen te maken.
Uiteraard is elk kind anders. En hebben sommige kinderen meer begeleiding nodig dan anderen. In bepaalde situaties is beschermen altijd belangrijk, zoals in de buurt van water. De gevolgen van te water raken kunnen zo ernstig zijn, dat je als ouders altijd goed moet opletten. Kinderen kunnen op jonge leeftijd geen goede inschatting maken van hun kunnen en zien geen gevaar. Maar in situaties zoals leren lopen of spelen met een loopfiets kijk je als ouder goed naar je kind. Wat kan hij bijvoorbeeld motorisch al goed? En wat kan minder goed? En is hij juist angstig of vol energie? Als hij angstig is kan je als ouder hem helpen om juist wat vaker iets te proberen. Terwijl je bij een energievol kind wel wat vaker in de buurt bent.
Wij zagen in een eerder onderzoek dat ook vaders voorzichtig zijn om hun kinderen risicovol te laten spelen. Zij lijken mogelijk nog minder hun kind ruimte te geven. Belangrijk is om iedereen te voorzien van de juiste handvatten, zowel ouders die juist wat voorzichtiger zijn als de ouders die meer risico’s nemen.
Het is goed om aansluiting te vinden bij iemands situatie. Waarom wil iemand niet dat hun kind buiten speelt? Zijn hier praktische redenen voor waarin je ze kan adviseren? Kijk eens of er andere kleine mogelijkheden zijn binnen iemand situatie waarop je kan inspelen, zonder per se het over buitenspelen te hebben. Binnen kun je ook veel vaardigheden opdoen. En elke dag een stukje wandelen naar de winkel met de loopfiets hoort ook net zo goed bij buiten spelen.
Zowel op veiligheid.nl als op kinderveiligheid.nl staat een Veilig Slapen dossier. Met daarin veel informatie voor professionals en ouders. Op veiligheid.nl/veiligslapenaanbod staat ons gehele veilig slapen aanbod voor zorgprofessionals. Voor ons advies over het gebruik van babynestjes kun je hier terecht!
Zodra een baby zelfstandig kan omrollen van rug naar buik en ook weer terug van buik naar rug, dan kan het zelf zijn/haar slaaphouding bepalen. Dus dan is het niet meer nodig om een baby terug te rollen naar de rug of te zorgen door het gebruik van hulpmiddelen zoals een Nunki-laken, dat het op de rug blijft. Het advies om een slaapzak te gebruiken (zonder deken/laken) blijft wel actueel. Een slaapzak is het meest veilig, een kind kan dan nooit onder het beddengoed raken. Een dekbed wordt afgeraden tot de leeftijd van 2 jaar. Hier lees je al onze adviezen rondom veilig slapen.
Ongeacht of je een R129 of R44 stoel hebt, is voor iedereen het advies om je kindje tot 15 maanden achteruit te vervoeren. Stap je eerder over naar een volgende autostoel dan zou je weer kunnen kiezen voor een stoel die (ook) achteruit kan. Je kunt ouders ook verwijzen naar onze website voor ouders, Kinderveiligheid.nl. Daar staat veel handige informatie over het veilig vervoeren van kinderen. Zie hier.
De materialen bieden een mooie combinatie van fysieke en digitale middelen. Dit omdat uit onderzoek bij professionals en ouders liet zien dat er zeker veel behoefte is om iets fysieks uit te delen. Wil je ouders digitaal informeren, dan hebben we kant en klare tekstjes (en linkjes) die je ze kunt mailen. Zie hier.
De folder Veilig op de Fiets valt niet binnen deze aanpak, maar vanuit VeiligheidNL is er wel veel aandacht voor de e-bike en de fietshelm. Juist bij achterop de fiets zien we dat de meeste ongevallen komen door een voet tussen de spaken. Hier geven wij dan ook de meeste aandacht aan. Uiteraard adviseren wij ook een fietshelm. Bekijk bijvoorbeeld eens onze vier belangrijkste adviezen voor je kind veilig mee op de fiets.
Tot nu toe hebben we niet specifiek de samenwerking opgezocht, wel geven bewegingswetenschappers ons advies over de motorische ontwikkelingen die een kind doorlopen. Het is wel mogelijk dat we in de toekomst meer met fysiotherapeuten gaan samenwerken.
Kinderveiligheid
Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.