Adviseer De 4 van Veilig mee op de fiets

Veilig fietsen met baby’s en kinderen

Jonge ouders nemen graag hun kind mee op de fiets, zodra het kan. Maar wat is de veiligste manier om een kind mee te nemen op de fiets? Waar moeten ouders vooral op letten bij fietszitjes? En hoe voorkom je dat voetjes tussen de spaken terechtkomen? In dit artikel hebben we de belangrijkste adviezen op een rij gezet.

We hanteren vier adviezen voor ouders die hun kindje mee willen nemen op de eigen fiets.

 

Juiste fietszitje

Er zijn verschillende manieren om een kind veilig te vervoeren op de fiets. Welke manier van vervoeren beste is, is afhankelijk van de leeftijd en ontwikkeling van het kind en later ook het gewicht.

Baby

Zo lang een baby nog niet zelfstandig vanuit de kruiphouding kan zitten, mag het nog niet in een fietszitje. Tot die tijd kan een baby alleen in een babyautostoel of babyschelp vervoerd worden op de fiets. Adviseer ouders deze pas te gebruiken als de baby het hoofdje goed zelfstandig omhoog kan houden. Dit kan ongeveer rond de 4 maanden.

En raad het vervoeren van een kindje in een draagdoek of draagzak op de fiets af! Dit is NIET veilig!

Vanaf leeftijd 9-12 maanden

Zodra een kind zelfstandig vanuit kruiphouding kan gaan zitten, kan het meegenomen worden in een fietszitje. Gemiddeld kunnen kinderen dit tussen 9 en 12 maanden. Veel kinderen van 6 of 7 maanden kun je wel al rechtop zetten en dan blijven ze zitten, maar als je een duwtje geeft vallen ze om. Dan is het nog onverstandig om ze mee te nemen in een fietszitje.

Voor- of achterop?

Fietszitje voorop de fiets
  • Voor kinderen tot 15 kg
  • Tot circa 3 jaar
  • Moet voldoen aan de Europese norm (NEN-EN-14344)

Adviseer ouders op de instructie van het fietszitje te kijken vanaf welk gewicht hun kind in het fietszitje mag.

Fietszitje achterop de fiets

Als het kind zwaarder wordt, is het niet meer veilig (en fijn) voor ouders om hun kindje voor op de fiets te vervoeren. Ze kunnen dan overstappen naar een fietszitje achterop:

  • Voor kinderen tot 22 kg
  • Tot ongeveer 5 jaar
  • Moet voldoen aan de Europese norm (NEN-EN 14344)

Adviseer ouders op de instructie van het fietszitje te kijken vanaf welk gewicht hun kind in het fietszitje mag.

Vanaf +/- 5 jaar

Als een kind niet meer in het fietszitje past en/of zwaarder is dan 22 kg, dan mag het los achterop de fiets. Adviseer ouders wel voetensteuntjes, een rugsteuntje en goede spaakafscherming te gebruiken. Fietstassen zijn ook geschikt als bescherming, de voeten van het kind kunnen hier dan in.

Rond deze leeftijd kunnen kinderen ook zelf leren fietsen

.

Kind vastzetten in fietszitje

Voor alle kinderen geldt dat ze goed moeten worden vastgezet met de gordels van het zitje. Dat betekent:

  • Gordels vast en goed strak aangetrokken
  • Voetriempjes vast, dat verkleint de kans dat de voeten tussen de spaken kunnen komen

Bevestiging fietszitje

De genoemde fietszitjes worden op verschillende manieren bevestigd:

Babyschelp of babyautostoel

Ouders bevestigen een babyschelp of babyautostoel in een fietskar of bakfiets, het liefst tegen de rijrichting in. Een babyautostoel kan ook bevestigd worden op een speciale drager, die op de fiets bevestigd is. 

Fietszitje voorop de fiets

Een fietszitje voorop de fiets monteren ouders aan de stuurpen. Adviseer ouders om bij fietszitjes voorop de fiets vooral goed op te letten dat het stuur nog genoeg kan draaien en het kindje niet bekneld raakt in de rem- of versnellingskabels bij het sturen.

Fietszitje achterop de fiets

Achterop bevestigen ouders het fietszitje op de bagagedrager, met een extra bevestiging aan het frame. Voor de bevestiging van alle fietszitjes geldt dat ouders altijd de instructies van de fabrikant op moeten volgen. Willen ouders zeker zijn van een juiste bevestiging? Adviseer ze dan naar een fietsenmaker te gaan.

Voldoende spaakafscherming

Wijs ouders erop dat goede spaakafscherming op hun fiets erg belangrijk is. In 2018 kwamen er per dag gemiddeld 9 kinderen van 3 t/m 6 jaar door een spaakbeknelling

binnen op de Spoedeisende Hulp. 

Let op: jasbeschermers bieden niet voldoende bescherming tegen een spaakbeknelling. Fietszitjes met geïntegreerde spaakbescherming zijn het beste advies. Ook als een kind los achterop zit, zijn er goede veiligheidsmaatregelen te nemen, denk aan voetensteuntjes in combinatie met losse beschermplaten of fietstassen, waar de voeten van het kind in kunnen.

Op Kinderveiligheid.nl, dé website voor ouders, vind je al onze Veilig fietsen-adviezen

Alle adviezen

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.