Corona zorgt er dit jaar, net zoals vorig jaar, voor dat er een verbod op 'oudejaarsvuurwerk' geldt in Nederland. Fop- en schertsvuurwerk is wel toegestaan. Vorig jaar waren er ondanks het verbod alsnog 385 personen gewond geraakt. Daarvan was 45% jonger dan 15 jaar. Vuurwerkvoorlichting blijft daarom belangrijk. Met het gratis lespakket 4vuurwerkveilig, maak je leerlingen van groep 7-8 bewust van de gevaren van vuurwerk en geef je ze tips voor een veilige jaarwisseling.
Fop- en schertsvuurwerk (categorie F1 vuurwerk) is het minst gevaarlijke vuurwerk en mag het hele jaar door vanaf 12 jaar worden gebruikt. Toch veroorzaakte dit vuurwerk, zoals sterretjes, en grondbloemen vorige jaarwisseling de meeste letsels bij jonge kinderen (0-9 jaar). Kinderen van 10-14 jaar raakten, behalve door grondbloemen, meestal gewond door vuurpijlen/knalvuurwerk en zwaar illegaal vuurwerk. Ook al stak minder dan de helft zelf vuurwerk af, toch liepen ze vaak brandwonden en ander letsel op. Om ongevallen te voorkomen is het belangrijk dat de juiste veiligheidsmaatregelen getroffen worden, ook bij F1 vuurwerk en als er alleen naar vuurwerk gekeken wordt. Deze maatregelen en praktische tips leren kinderen met het lespakket 4vuurwerkveilig. Zo kunnen ze veilig oud en nieuw vieren.
Het lespakket 4vuurwerkveilig is vernieuwd en past nu nog beter bij de belevingswereld van kinderen uit groep 7 en 8. Het bevat nieuwe video's en aan de hand van verschillende animaties worden de 4 belangrijkste tips uitgelegd voor een veilige jaarwisseling. Het is een interactief pakket dat bestaat uit verschillende lesmaterialen, zoals een presentatie, video, Kahoot! quiz, verschillende werkbladen en experimenten. Deze materialen zijn ook heel goed in te zetten als er online lesgegeven wordt. Het lespakket gaat uit van de gebruikelijke vuurwerkregels en de huidige situatie rondom het tijdelijke vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling. Lees hier meer over het lespakket.
4vuurwerkveilig werkt. Onderzoek uit 2015/2016 heeft de effectiviteit van het lespakket bewezen. Kinderen die aan de slag zijn geweest met de lessen, hebben vaker vuurwerkbrillen gebruikt en meer kennis over de risico’s van vuurwerk gekregen.
Het lespakket 4vuurwerkveilig is in opdracht van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat (I&W) ontwikkeld door VeiligheidNL, in samenwerking met Brandweer Nederland, Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN), VuurwerkCheck, GGD GHOR en de Politie.