Een veiligheidsadviseur legt huisbezoeken af bij ouderen thuis met als doel om risico's op brand, inbraak en maar voornamelijk het vallen in de woning in kaart te brengen en daaraan gekoppeld praktische veiligheidsadviezen te geven. Hiermee wordt bewustwording van valrisico gecreëerd en worden ouderen aangezet om actie te ondernemen om vallen te voorkomen. De adviseur kan ook doorverwijzen naar bijv. een klussendienst of een beweegactiviteit in de buurt.
Zelfstandig wonende ouderen van 65 jaar en ouder.
Veiligheidsadviseurs kunnen zowel vrijwillige als betaalde medewerkers zijn van een welzijns- of thuiszorgorganisatie, ze kunnen lid zijn van een ouderenbond of ze werken vanuit een dienstencentrum of vanuit een gemeente.
De veiligheidsadviseur wordt getraind om huisbezoeken te doen bij ouderen. De taak van een veiligheidsadviseur is om de woning te controleren op mogelijke risico's, de bewoner te informeren over mogelijke risico’s, veiligheidsadviezen te geven naar aanleiding van de risico’s en de bewoner lokaal verder op weg te helpen.
Dit doet de veiligheidsadviseur door:
De training veiligheidsadviseur is te volgen via KBO PCB. Vanwege het coronavirus gaan deze trainingen voorlopig helaas niet door.
Uit onderzoek naar de effectiviteit van huisbezoek door veiligheidsadviseurs blijkt dat dit positieve effecten heeft op de kennis van ouderen over valpreventie. Ook leidt het tot een positievere houding ten aanzien van de eigen mogelijkheden om zich te beschermen.
De kosten van een huisbezoek zijn afhankelijk van hoe dit georganiseerd is, maar zijn ca. € 95. Hierbij wordt uitgegaan van 1,5 uur bezoek en voorbereidend contact.