Het doel van In Balans is het voorkomen van valongevallen bij ouderen. Door middel van bewustwording van risicofactoren en verbetering van balans, mobiliteit, conditie en toename van zelfvertrouwen.
Zelfstandig wonende ouderen van 65 jaar en ouder die zich onzeker op de been voelen tijdens het lopen, bang zijn om te vallen en/of al vaker zijn gevallen (pre-frail; enigszins kwetsbaar).
Uitvoerders van In Balans zijn fysiotherapeuten, oefentherapeuten, MBvO-docenten en sport- en beweegleiders senioren. Zij hebben een speciale training gevolgd om In Balans docent te worden.
In Balans is een groepsinterventie. De cursus bestaat uit enkele voorlichtingsbijeenkomsten en een beweegprogramma. De voorlichtingsbijeenkomsten hebben als doel om deelnemers bewust te maken van valrisico en balansverstoring en hen meer kennis te geven over het voorkomen van een val. Het beweegprogramma is gebaseerd op Tai Chi en is gericht op het verbeteren van de algehele fitheid, spierkracht en balans en biedt gerichte training voor opstaan en lopen.
Uit onderzoek is bekend dat beweegprogramma’s die gericht zijn op het verbeteren van balans, spierkracht en mobiliteit het meest effectief zijn om valrisico’s te verkleinen. In Balans is erkend door het Centrum Gezond Leven (RIVM/CGL). In Balans is ontwikkeld op basis van kennis uit wetenschappelijk onderzoek naar effectieve valpreventie. Uit onderzoek blijkt dat ouderen na het volgen van de cursus maar liefst 61% minder kans maken om te vallen en dat hun valangst met 37% afneemt.
De kosten van het geven van In Balans zijn afhankelijk van o.a. de groepsgrootte, de kosten van de locatie, docenten, catering (kopje koffie/thee achteraf). Een aantal zorgverzekeraars vergoedt In Balans (deels) vanuit het aanvullend pakket. Bekijk hieronder het overzicht.
Wil je potentiële deelnemers interesseren voor de cursus of na de informatiebijeenkomst nog iets meegeven om thuis te lezen? Download dan hieronder de flyer In Balans. In de flyer wordt uitgelegd wat de deelnemers kunnen verwachten en welke voordelen zij kunnen behalen als ze meedoen. De flyer is beschikbaar als pdf, de praktijkgegevens kun je zelf online invullen en daarna kun je de pdf printen en verspreiden.