Adviseer De 4 van Veilig Dragen

Veel ouders dragen hun kind graag in een buikdrager, zoals een draagzak of draagdoek. Hoe gebruik je die veilig? Hieronder volgen de 4 belangrijkste adviezen voor ouders.

Een draagzak of draagdoek biedt uitkomst als een ouder zijn of haar baby graag dichtbij zich houdt maar ook even de handen vrij wil hebben. Er zijn verschillende soorten buikdragers

Een buikdrager is de verzamelnaam voor alle draagdoeken en draagzakken waarbij een kindje op de buik/borst gedragen wordt. 
waarvoor VeiligheidNL ook gebruik- en kooptips heeft:
  • De draagzak is voorgevormd en heeft een kliksysteem voor het vastmaken.
  • De draagdoek moet zelf geknoopt worden.

 

Wil je als professional ouders goed adviseren over het veilig dragen van de baby? Geef hen deze belangrijkste adviezen mee:

 

Vrij ademhalen

Het is belangrijk dat ouders erop letten dat hun kindje goed kan ademhalen. Adviseer hen ervoor te zorgen dat ze het gezichtje van de baby altijd zien. Zo weten ze zeker dat de neus en de mond vrij zijn. Let extra goed op als je kindje jonger is dan 4 maanden.

Temperatuur in de gaten houden

Een draagdoek of een draagzak staat gelijk aan één laagje kleding. Geef ouders als tip de voetjes te voelen. Voelen de voetjes warm? Dan heeft hun baby het niet te koud. Als de baby zweet, dan heeft hij het te warm.

Nek en rug ondersteunen

Een baby kan zijn hoofdje nog niet zelf goed rechtop houden. Raad ouders aan voor goede ondersteuning te zorgen door de baby strak in de buikdrager te klikken/te wikkelen, zodat de baby een natuurlijke, bolle rug heeft.

Vrij bewegen

Geef ouders het advies de baby regelmatig uit de draagzak of draagdoek te halen, zodat de baby vrij kan bewegen. In geval van slapen, ligt de baby het veiligst op de rug. De buikligging is vooral goed voor de motorische ontwikkeling van het kindje. Adviseer ouders in dat laatste geval wel altijd in de buurt te blijven.

Vanaf welke leeftijd?

Een baby onder de 4 maanden kan het hoofdje nog niet goed rechtop houden en kan daardoor in een buikdrager onderuit zakken met het kinnetje op de borst, zeker bij het in slaap vallen. Dit is gevaarlijk, omdat de baby daardoor minder goed kan ademen. Extra voorzichtigheid bij deze kleintjes is dus gewenst. Voor baby's die te vroeg zijn geboren of een beperking hebben is het sowieso raadzaam om eerst te overleggen met een behandelend specialist. Eventueel in combinatie met een consult bij een draagdoekconsulent.

Zo dragen ouders hun kindje veilig!

 

Op kinderveiligheid.nl, dé website voor ouders, lees je al onze veilig dragen-tips!

Naar de tips

Wat moet je niet doen met een draagzak of draagdoek? 

  • Geef geen borstvoeding als je baby in de draagzak zit, omdat de houding dan niet meer veilig is en je geen goed zicht meer hebt. 
  • Gebruik de buikdrager niet als vaste slaapplek voor je baby. De veiligste slaapplaats voor een baby is een eigen wiegje of ledikant. 

  • Hoe makkelijk het ook lijkt, het is niet veilig om je kind in een draagzak of draagdoek mee te nemen op de fiets. Er zijn veiligere manieren om je baby op de fiets te vervoeren.

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.