Voortgezet Onderwijs: gezond gehoor lespakketten

Aandacht voor een gezond gehoor bij leerlingen en leerkrachten is belangrijk. Wat kun je als school doen om alle oren gezond te houden? Gebruik daarvoor ons lesmateriaal.

Doel

Het doel van het lesmateriaal is dat studenten na afloop meer kennis hebben over de werking van het gehoor en het ontwikkelen van gehoorschade, waardoor hun risicogedrag en kans op gehoorschade afneemt.

Doelgroep

Onderbouw van het voortgezet onderwijs, alle niveau's. 

Aanpak

Speciaal voor de onderbouw van het voorgezet onderwijs ontwikkelden we een voorlichtingsles. In een uur tijd leren de leerlingen over de werking van het gehoor en geluid, het belang van een gezond gehoor en wat de oorzaken en gevolgen zijn van een gehoorbeschadiging. Leerlingen ontvangen nuttige tips, zodat ze weten hoe ze zelf gehoorschade kunnen voorkomen. Met behulp van de uitleg in het materiaal kan de docent de les zelf geven.  

Als school help je mee om kinderen te leren om veilig met hun gehoor om te gaan. Voor het voortgezet onderwijs bieden we daarom diverse materialen aan, om aandacht te besteden aan het gehoor, gehoorschade en de preventie ervan.

Aan de slag

Downloads

Gratis lesmateriaal

Download het gratis lesmateriaal voor de eerste twee klassen van het voortgezet onderwijs. Het materiaal bestaat uit een docentenhandleiding, een introductieactiviteit en werkbladen met activiteiten die aansluiten bij verschillende vakken:

  • muziek, mentor en maatschappijleer
  • biologie en natuurkunde
  • techniek

Er zijn zowel materialen voor niveau VMBO als HAVO/VWO beschikbaar.

placeholder
Advies

Veilig volume schoolfeesten

Hoe zorg je voor een veilig volume tijdens schoolfeesten?
Ons advies
placeholder
Onderzoek

EarAct

Waarom meedoen? Gehoorschade is helaas een toenemend probleem, zeker bij jongeren. Uit onderzoek onder jongeren blijkt dat bijna de helft naar muziek luistert op een volume van 70% of hoger (bijvoorbeeld met een koptelefoon op de telefoon), een geluidsniveau dat het risico op gehoorschade vergroot. 13% van de jongeren kreeg een negatieve uitslag op de hoortest, dat op beginnende gehoorschade duidt. Wat vragen we? Wij willen heel graag weten hoe je omgaat met wat harder geluid, denk aan het luisteren met een koptelefoon naar Spotify of Youtube. We vinden het interessant om te weten waarom je keuzes maakt rond hard geluid, of bijvoorbeeld waarom je wel of geen gehoorbescherming kiest.
Naar het onderzoek

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer over onderwerpen:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.