Split the Risk! in de provincie Gelderland

Afleiding speelt een belangrijke rol bij verkeersongelukken bij jongeren in de leeftijd van 12-14 jaar. Ze luisteren meer naar muziek op hun fiets, kletsen met elkaar en kijken twee keer zo vaak op hun telefoon als volwassenen. Met het lespakket Split the Risk! krijgen scholieren inzicht in hun eigen persoonskenmerken, risicovol gedrag en de werking van het lichaam. Ze leren risico’s als gevolg van afleiding in het verkeer te verkleinen.

Doel

Jongeren leren ze hoe ze risicovol gedrag in het verkeer kunnen inschatten en verkleinen.

Doelgroep

12 - 14-jarigen

Aanpak

Met een persoonlijkheidstest krijgen de leerlingen inzicht in hun eigen gedragskenmerken. Tijdens het Testlab experimenteren ze op een praktische en uitdagende manier met hun zintuigen, reactie- en inschattingsvermogen. Aan de hand van een filmpje analyseren ze als een ware rechercheur een risicovolle verkeerssituatie (CSI-analyse).

Als docent krijg je toegang tot een online handleiding en de benodigde lesmaterialen. Alle leerlingen krijgen een papieren werkboek dat ze gebruiken tijdens de gastles en de vervolgles.

CROW score

Split the Risk! is in 2022 door het CROW voor de Toolkit Permanent Verkeerseducatie beoordeeld met 49 van de 50 sterren. 

Lees meer

Partner

Het gratis aanbod voor het voortgezet onderwijs wordt mede mogelijk gemaakt door:
Logo provincie Gelderland

Provincie Gelderland

Over de provincie Gelderland

Aan de slag

Ga aan de slag met Split the Risk!
Downloads

Gastles (blokuur)

Tijdens deze interactieve gastles introduceert een ervaren verkeersdocent het thema afleiding in het verkeer en de risico’s ervan. Scholieren leren hoe ze ongelukken kunnen voorkomen door een fractie van een seconde stil te staan bij de risico’s die ze nemen.

Leerlingen gaan aan de slag met:
  • De persoonlijkheidstest. Ze kijken een introductiefilm en maken daarna de test. Hiermee worden de eigen gedragskenmerken in kaart gebracht en gekoppeld aan verkeersveilig gedrag. Download de persoonlijkheidstest.
  • Het Testlab. Ze ontdekken met verschillende testjes de (on)mogelijkheden van hun zintuigen en hun reactie- en inschattingsvermogen in risicovolle situaties. Download de opdrachtkaart.
Downloads

Vervolgles (lesuur)

De eigen docent gaat met de leerlingen verder in gesprek over risicogedrag. Daarnaast gaan de leerlingen aan de slag met:

  • De CSI-analyse. Ze bekijken eerst een film die gaat over de verschillende aspecten van afleiding in het verkeer. Met analysekaarten onderzoeken ze vervolgens de risicovolle situaties. Download de analysekaart.
placeholder
Bestel nu

Bestel Split the Risk! voor jouw school!

In Gelderland zijn subsidies vrijgemaakt om in het voortgezet onderwijs het lespakket, inclusief les van een gastdocent, kosteloos aan te bieden. Help jij jouw leerlingen al veilig op weg? Bestel het lespakket met gastles voor het voortgezet onderwijs (VO) via het portaal van TotallyTraffic. Voor beide lessen is een regulier leslokaal nodig.
Bestel hier

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer voor werkvelden:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.