Lespakket voor basisscholen: Hoortoren

De HoorToren is een online lespakket over het gehoor, voor elke groep op de hele basisschool. Met de HoorToren maak je leerlingen bewust van het belang van een goed gehoor.

Doel

Leerlingen informeren en bewust maken van het belang van een goed gehoor en risico op gehoorschade door hard geluid, zoals harde muziek.

Doelgroep

Basisschool: leerlingen vanaf 4 tot en met 12 jaar. 

Aanpak

Het online lespakket de HoorToren leert kinderen via opdrachtkaarten, spelletjes, posters, werkbladen en een quiz over het gehoor, gehoorschade en preventie.

Het is belangrijk dat kinderen zo vroeg mogelijk leren dat ze hun gehoor moeten beschermen. Het online lespakket De Hoortoren helpt hierbij. Via opdrachtkaarten, spelletjes, posters, werkbladen en een quiz leren kinderen over de werking van het gehoor en geluid, het belang van een gezond gehoor, de oorzaken en gevolgen van gehoorbeschadiging en welke mogelijkheden er allemaal zijn om het gehoor te beschermen.

Onderdeel Gezonde School

De HoorToren is aangemerkt als Gezonde School-activiteit en door het Centrum Gezond Leven erkend als ‘goed onderbouwd’ gedragsprogramma.

Aan de slag

placeholder
Lespakket

Voor alle niveaus

De HoorToren is gedifferentieerd naar vier niveaus – groepen 1/2, groepen 3/4, groepen 5/6 en groepen 7/8 – en kan dus in iedere groep als project worden uitgevoerd. Het lespakket bevat een uitgebreide docentenhandleiding en is gratis toegankelijk.
Naar HoorToren
Download

Nog even... waarom is dit zo belangrijk?

In 2018-2019 voerden we samen met GGD Amsterdam en vier JGZ-organisaties een pilot uit naar de inzetbaarheid van de ‘JGZ Oorcheck’ tijdens het JGZ-contactmoment op de middelbare school. Op dat moment verzamelden we ook gegevens over het luistergedrag van leerlingen. Het gedrag van leerlingen geeft aanleiding tot structurele screening en voorlichting. Download het volledige onderzoeksrapport om de uitkomsten van de pilot te lezen.

placeholder
placeholder

Decibel poster

Deze poster is te downloaden en te bestellen en helpt leerlingen op de basisschool beeldend te zien welk volume (te) hard is.
Naar poster

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer over onderwerpen:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.