Nieuwe enkelblessures voorkomen met Versterk je enkel

Met Versterk je enkel kun je sporters helpen om effectief terug te komen na een enkelblessure. Het programma bevat speciale oefeningen, maar ook veel informatie over hoe je een enkelblessure in de toekomst kunt voorkomen. 

Doel

Het aantal herhaalde enkelbandletsels bij sporters verminderen.

Doelgroep

Sporters met enkelbandletsel en sporters die hun enkel willen versterken. 

Aanpak

Het Versterk je enkel programma is ontworpen om nieuwe enkelbandletsels bij sporters te voorkomen. Het bestaat uit de Versterk je enkel-app en uitvouwkaart, waaruit gekozen kan worden. Hierin staan de maatregelen beschreven om herhaald enkelbandletsel tegen te gaan, zoals het gebruik van een oefenprogramma, enkelbrace en/of -tape om de enkels te versterken.

placeholder
40% minder
kans op (herhaald) enkelbandletsel met het Versterk je enkel programma

Wat is ‘Versterk je enkel’?

Versterk je enkel is een programma dat bedoeld is voor sporters met lateraal enkelbandletsel en sporters die hun enkel willen versterken. Het programma is beschikbaar via de gratis Versterk je enkel-app (IOS & Android) of een uitvouwkaart. Zo vind je alle informatie over bewezen preventieve maatregelen om een nieuwe enkelbandblessure te voorkomen, zoals het gebruik van een oefenschema, enkelbrace of -tape. De enkel oefeningen (met bijbehorend oefenschema) zijn bewezen effectief en afkomstig uit onderzoek van AmsterdamUMC – locatie VU (Onderzoekslijn Sport, Leefstijl en Gezondheid). De oefeningen kunnen ingezet worden door (para)medische behandelaars, maar ook door trainers/coaches en door de sporter zelf.

Een verstuikte enkel kan iedereen overkomen. De acute klachten zijn gelukkig vaak kort en mild. Op langere termijn is er echter een grote kans op een nieuw letsel en restklachten. Het oefenen van de enkel kan dit voorkomen.

placeholder

Evert Verhagen

Professor of Sports & Health Amsterdam UMC

Samenwerkingspartners

We hebben Versterk je enkel ontwikkeld samen met AmsterdamUMC – locatie VU (Onderzoekslijn Sport, Leefstijl en Gezondheid), KNGF, VSG, NVFS, sportbonden en enkelexperts. 

Aan de slag

Wil jij als behandelaar, trainer of coach de sporter helpen met het versterken van de enkels, om nieuw enkelbandletsel te voorkomen? Ga dan aan de slag met onze (voorlichtings)materialen, of verwijs de sporter naar de Versterk je enkel app.
Inhoud

Hoe werkt het?

Wanneer de geblesseerde enkel weer normaal belastbaar is, of wanneer de zwelling is verdwenen, kan de sporter starten met het oefenprogramma, en/of een enkelbrace of –tape gebruiken:

  • Het oefenprogramma bevat zes verschillende balansoefeningen;
  • de sporter doet deze oefeningen drie keer per week;
  • het programma duurt in totaal acht weken;
  • het heeft een geleidelijke opbouw in moeilijkheidsgraad en intensiteit van de oefeningen;
  • zowel de app als uitvouwkaart geven alle informatie over het schema, de uitvoering van de oefeningen en informatie over (het gebruik van) een enkelbrace en -tape;
  • daarnaast bevat de app instructievideo's van de oefeningen en een kalender die je eraan herinnert om de oefeningen te doen;
  • het oefenprogramma kan overal uitgevoerd worden; 
  • onder begeleiding van een behandelaar of door de sporter zelf.
placeholder
Download

Handleiding Versterk je enkel

Begeleid jij sporters bij het herstel van hun enkelbandblessure? In deze handleiding vind je alle informatie over Versterk je enkel, de verschillende onderdelen en het gebruik van het programma.

 

placeholder
App store

Download de app (IOS)

Download de gratis Versterk je enkel app (IOS) voor informatie over een enkelbrace, -tape, het oefenschema en instructievideo's.
Download app
placeholder
Google Play Store

Download de app (Android)

Download de gratis Versterk je enkel app (Android) voor informatie over een enkelbrace, -tape, het oefenschema en instructievideo's.
Download app
Voorlichtingsmateriaal

Voorlichtingsmateriaal

Ook is er extra voorlichtingsmateriaal dat je gratis kunt downloaden, zoals de uitvouwkaart met alle informatie die ook in de app te vinden is, de brace keuzewijzer om een geschikte brace te kiezen en een poster met tips om een enkelblessure te voorkomen.

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.