
Valpreventie
Factsheet Valrisicosignalering
Veel ouderen zoeken geen hulp bij valproblemen omdat zij hun verhoogde risico niet herkennen of vallen zien als onvermijdelijk. Vroege signalering door zorgprofessionals is daarom essentieel. Het tijdig in kaart brengen van het valrisico maakt gerichte doorverwijzing en interventie mogelijk, en vergroot het bewustzijn bij ouderen en hun omgeving. Deze factsheet beschrijft hoe valrisico bij ouderen gesignaleerd kan worden en welke rol zorgverleners daarin spelen.
Structureel en breed signaleren
Volgens de Nederlandse richtlijn valpreventie wordt geadviseerd om bij alle thuiswonende 65-plussers bij voorkeur jaarlijks een valrisicoschatting uit te voeren, of eerder bij signalen zoals recente valincidenten, wegrakingen of mobiliteitsproblemen. Valgeschiedenis en moeite met lopen, bewegen en balans zijn de belangrijkste voorspellers van nieuwe valincidenten. Huisartsen en praktijkondersteuners hebben hierin een centrale rol, maar ook andere professionals zoals wijkverpleegkundigen, apothekers en thuiszorgmedewerkers zijn belangrijk voor het tijdig signaleren van risico’s. Structurele signalering, gevolgd door een verdiepende risicobeoordeling en passende opvolging, vormt de basis van effectieve valpreventie.
Aan de slag
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Valpreventie
Elke 5 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een valongeval. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Het thema Valpreventie zet zich in om valletsel bij ouderen te verminderen.
Meld je aan voor onze e-mail updates om op de hoogte te blijven.