Ga door naar hoofdinhoud
Jongen met mobiel en koptelefoon op de bank

Luistergedrag met koptelefoon of oortjes onder jongeren

Jongeren luisteren dagelijks naar muziek op hun telefoon maar gebruiken de volumebegrenzer vaak niet. Een kwart zet het geluid zelfs te hard. Zo blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL uit 2020. 

Status

Onderzoek type

Publicatiedatum: 1-4-2021
placeholder
6 op de 10
jongeren gebruikt geen volumebegrenzer op hun telefoon of tablet.

Geluid staat vaak te hard

Aan de jongeren vroegen we hoe hard ze het geluidsvolume meestal zetten als ze naar muziek luisteren. Gemiddeld luisteren ze op 50 procent van de volumebalk. Ruim een kwart (27 procent) luistert naar muziek op een hoog volume (70 procent of harder). Deze uitkomsten komen overeen met eerder onderzoek van de Nationale Hoorstichting

De jongeren die het geluidsvolume meestal op 70 procent of harder zetten, gaven hiervoor verschillende redenen. 

De drie belangrijkste redenen om je geluid hard te zetten volgens jongeren:

  1. Ik hoor dan geen geluid van buitenaf.
  2. Ik word er vrolijk van. 
  3. Het is een gewoonte.

Meer aandacht voor de volumebegrenzer

Uit het onderzoek blijkt dat 33 procent van de jongeren de functie ‘volumebegrenzing’ niet kent. Hoewel in Europese wetgeving is afgesproken dat de volumebegrenzer standaard aan moet staan, zien we dat dat in de praktijk niet altijd het geval is. Dat onderstreept het belang van onze oproep aan jongeren om zelf de volumebegrenzer aan te zetten. Ook het Jeugdjournaal heeft aan de oproep van VeiligheidNL gehoor gegeven, met dit item over gehoorschade en de volumebegrenzer als resultaat.

Instellen van volumebegrenzer

Wil je weten hoe je een volumebegrenzer instelt op jouw apparaat?

Kijk dan hier

Methode: Vragenlijstonderzoek en aanvullende interviews

Voor dit onderzoek maakten we gebruik van panelleden van het online onderzoekspanel NoTies. De dataverzameling vond plaats in oktober 2020. In totaal vulden 440 jongeren in de leeftijd van 10-15 jaar de vragenlijst in. Naast de vragenlijst voerde VeiligheidNL in november 2020 nog 16 interviews uit om verdiepende informatie te achterhalen over het koptelefoon/oortjes gebruik.

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden: