Ga door naar hoofdinhoud
Valpreventie veiligheidsadviseur

Veiligheidsadviseur

Ouderen met een verhoogd valrisico nemen zelf vaak geen maatregelen om vallen te voorkomen. Daarom is het belangrijk dat er professionals of getrainde vrijwilligers in de buurt zijn, die deze ouderen op tijd wijzen op de gevaren van een val. Zo’n vrijwilliger is bijvoorbeeld een veiligheidsadviseur. Arie van Wijk is veiligheidsadviseur bij KBPO-PCOB. Hij vertelt wat een veiligheidsadviseur doet en waarom dit werk zo belangrijk is voor valpreventie. 

Wat doet een veiligheidsadviseur?

Als veiligheidsadviseur leg ik huisbezoeken af bij zelfstandig wonende ouderen vanaf 65 jaar. Tijdens zo’n bezoek loop ik rond in de woning en breng ik verschillende risico’s in kaart: risico’s op het gebied van brand en inbraak en vooral op het gebied van vallen in huis. Zodra ik daarvan een beeld heb, geef ik de bewoner praktische veiligheidsadviezen om de kans te verkleinen dat er iets ernstigs gebeurt. 

Huisbezoek van een veiligheidsadviseur werkt!

Huisbezoek van een veiligheidsadviseur werkt!

Een huisbezoek van een veiligheidsadviseur heeft positieve effecten op de kennis van ouderen over valpreventie. Ook staan ouderen positiever tegenover hun eigen mogelijkheden om zichzelf te beschermen tegen een val. Dat blijkt uit onderzoek naar de effectiviteit van huisbezoek door veiligheidsadviseurs. 

Waarom is het werk van een veiligheidsadviseur belangrijk bij valpreventie?

Met onze bezoeken maken we ouderen bewust van de risico’s die ze in huis lopen. Niet om ze bang te maken, maar om ze te stimuleren om actie te ondernemen om te voorkomen dat ze vallen. We kunnen ze ook doorverwijzen naar een klussendienst, om losse treetjes te herstellen. Of naar een beweegactiviteit in de buurt, als we denken dat ze zich daardoor zekerder gaan bewegen.

Wie kan er optreden als veiligheidsadviseur?

Dat kunnen zowel vrijwillige als betaalde medewerkers zijn van een welzijns- of thuiszorgorganisatie. Ik ben een getrainde vrijwilliger van de KBO-PCOB. Soms zijn veiligheidsadviseurs lid van een ouderenbond, soms werken ze vanuit een dienstencentrum of een gemeente. Het is dus nogal verschillend met welke achtergrond mensen dit doen. Maar hun doel is hetzelfde: senioren veilig in hun eigen huis laten wonen.

Tip

Tip

Een huisbezoek vanuit de KBO-PCB is gratis. Reken daarbij op een bezoek van 1,5 uur. De veiligheidsadviseur neemt vooraf contact op met de oudere om het huisbezoek voor te bereiden.

Hoe word je veiligheidsadviseur?

Je volgt een speciale training om huisbezoeken te doen bij ouderen. In die training leer je:  

  • een woning controleren op mogelijke risico's aan de hand van enkele checklists
  • bewoners op de juiste manier informeren over mogelijke risico’s in hun huis
  • concrete en praktische veiligheidsadviezen geven, aangepast aan risico’s, houding en kennisniveau van ouderen
  • bewoners lokaal verder op weg helpen

Waar kun je zo’n training volgen?

Je volgt een training veiligheidsadviseur via KBO-PCOB, de grootste seniorenorganisatie van Nederland. Kijk op de site van KBO-PCOB voor cursusdata.

Op de hoogte blijven van nieuws over Valpreventie?

Meld je aan

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Thema

Valpreventie

Elke 5 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een valongeval. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Het thema Valpreventie zet zich in om valletsel bij ouderen te verminderen.

Meer over dit thema
placeholder