Adviseer De 4 van Veilig Ontdekken
Uit onderzoek blijkt dat ouders vaak onderschatten wat hun kind allemaal al kan. Daardoor nemen ze te laat maatregelen om hun kind te beschermen. We zien dan ook dat een groot deel van de letsels bij kinderen in of om het huis ontstaan. Wij vinden het heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, dat ze lekker op ontdekkingstocht kunnen gaan, maar wel in een babyproof omgeving. Adviseer daarom ‘De 4 van Veilig ontdekken’.
Baby’s zijn vaak sneller en slimmer dan ouders denken. Daarom gebeuren er ook nog veel ongelukken met kinderen in of om het huis. Om het voor ouders behapbaar te maken, introduceren we De 4 van Veilig ontdekken (gebaseerd op de cijfers uit ons Letsel Informatie Systeem). Dit zijn de vier belangrijkste tips om een kind veilig op ontdekkingstocht te laten gaan.
De 4 van Veilig ontdekken
Als ouders hun kind op ontdekkingstocht laten gaan in huis, dan...
Traphekjes
Een val van de trap is de nummer één oorzaak waarom kinderen met letsel op de spoedeisende hulp belanden. Ouders beseffen vaak niet dat een kruipend kind al de trap op kan klimmen. Vaak worden bovenaan de trap wel traphekjes geplaatst, maar onderaan niet. Terwijl het hier dus vaker misgaat. En natuurlijk gaat het niet alleen om het plaatsen van traphekjes, maar ze ook daadwerkelijk te gebruiken. De meeste ongevallen ontstaan helaas nog steeds door ons eigen gedrag; het niet (op tijd) nemen van maatregelen.
Behalve de val van de trap, komt een val van
Schoonmaakmiddelen
Jaarlijks belanden er ruim 1.000 kinderen in het ziekenhuis na het eten of drinken van iets giftigs! Denk aan producten als cosmetica en medicatie, maar vooral ook schoonmaakmiddelen. Kinderen zien het gevaar van dit soort producten niet. En vaak liggen ze voor het grijpen, bijvoorbeeld onderin het keukenkast. Bovendien zitten schoonmaakmiddelen vaak in felgekleurde, vrolijke verpakkingen. Vooral kleine kinderen worden hierdoor aangetrokken en lopen zo het risico op vergiftiging. Adviseer ouders dus om schoonmaakmiddelen veilig op te bergen, dus hoog en/of achter slot en grendel.
Knoopcelbatterijen
Wereldwijd stijgt het aantal kinderen dat met een ingeslikte knoopcelbatterij in het ziekenhuis belandt. Het inslikken van zo’n batterij kan ernstige complicaties met zich meebrengen. De knoopcelbatterij zit in steeds meer producten. Denk aan de autosleutel, afstandsbediening en het LED-waxinelichtje. Spullen die vaak gewoon binnen handbereik van kinderen zijn. Ook hiervoor geldt, berg ze goed op!
Stopcontacten
Op kindhoogte ziet een stopcontact eruit als een vrolijk gezichtje. Interessant om toch eens aan te zitten. Belangrijk dus dat ze zijn afgedekt! Tip: adviseer ouders om zelf eens op hun knieën door het huis te gaan; de wereld ziet er dan heel anders uit!
Op kinderveiligheid.nl, dé website voor ouders, staan al onze tips voor een veilig huis
Download De 4 van Veilig ontdekken
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden: