Gezichtsvermogen

Bij het ouder worden gaan ogen vaak achteruit. Minder goed zien verhoogt de kans op vallen aanzienlijk. Het gezichtsvermogen speelt namelijk een belangrijke rol in het behouden van het evenwicht en het waarnemen van obstakels. Wat kun je doen bij een verslechterend gezichtsvermogen?

Foto van Redactie VeiligheidNL
Redacteur
Redactie VeiligheidNL

Een bril aanmeten is niet altijd de oplossing

Ouderen die regelmatig buiten komen, hebben buitenshuis baat bij het dragen van een monofocale (enkelvoudige) bril. Maar dat geldt niet altijd voor senioren die weinig buitenshuis komen. Bepaal daarom voor iedere oudere afzonderlijk of het zinvol is om een monofocale bril bij activiteiten buitenshuis te dragen.

Hoger valrisico na brilaanpassing

Er zijn onderzoeken bekend waarbij het valrisico bij ouderen toeneemt na een brilaanpassing. Mogelijk komt dit doordat ouderen moeten wennen aan de aanpassing. Of ze voelen zich door de aanpassing zekerder en gaan daardoor meer risicovolle activiteiten ondernemen.

Een staaroperatie verlaagt de kans op een val

Als iemand aan staar lijdt, kan een operatie het gezichtsvermogen verbeteren en het valrisico verkleinen. Een staaroperatie aan het eerste oog verlaagt de kans op een val aantoonbaar. De kans op vallen lijkt verder af te nemen na een operatie aan het tweede oog, maar dit is niet aangetoond.

Ouderen met dementie: visuele aanpassingen in de omgeving

Voor ouderen met dementie of een andere cognitieve stoornis is een consult met een optometrist of oogarts niet altijd eenvoudig te organiseren. Daarnaast kom het relatief vaker voor dat mensen uit deze doelgroep hun bril vergeten op te zetten of mee te nemen. Daarom zijn voor deze doelgroep visuele aanpassingen in de omgeving belangrijk, zoals voldoende licht en contrasterend kleurgebruik in het gebouw.

Op de hoogte blijven van nieuws over Valpreventie?

Meld je aan

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.