De veiligheid van speeltoestellen

Spelen is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen. Tijdens het spelen testen en verleggen kinderen hun grenzen, soms resulteert dat in een valpartij. Dat hoort bij spelen! Maar kinderen moeten wel beschermd worden tegen grote risico’s en daarom moeten speeltoestellen in Nederland aan strenge wetgeving voldoen.

Foto van Redactie VeiligheidNL
Redacteur
Redactie VeiligheidNL

Doordat kinderen tijdens het spelen nieuwe activiteiten uitproberen, overwinnen zij hun angsten. De opwinding, spanning en trots die zij daarbij ervaren maakt dat kinderen vrij spelen heel leuk vinden.

Belangrijk onderdeel van het spelen is dat kinderen leren omgaan met (kleine) risico’s, wat soms resulteert in een valpartij met een bult of blauwe plek tot gevolg. Dat hoort bij spelen! Uiteraard moeten kinderen wel beschermd worden tegen grote risico’s en daarom moeten speeltoestellen in openbare ruimten in Nederland aan strenge wetgeving voldoen, namelijk het Warenwetbesluit Attractie- en speeltoestellen (WAS).

Eisen aan speeltoestellen

Speeltoestellen moeten zodanig zijn ontworpen dat het risico van het spelen op het toestel duidelijk voor het kind is. Een kind kan bijvoorbeeld wel inschatten dat het niet zomaar van een hoog platform af moet stappen, maar kan niet inschatten dat het hoofd kan blijven haken als het achterwaarts door een hek heen klimt. We moeten kinderen dan ook voornamelijk beschermen tegen gevaren die zij zelf niet kunnen inschatten en gevaren met ernstige gevolgen.

Ook zijn er strenge regels

ten aanzien van het produceren, verhuren en beheren van speeltoestellen in openbare ruimten.

Speeltoestellen in de tuin

Voor speeltoestellen die ouders voor hun kinderen in de tuin plaatsen, gelden ook veiligheidseisen. Deze zijn op sommige punten anders dan voor de speeltoestellen in de openbare ruimte. Deze eisen zijn vastgelegd in het Warenwetbesluit Speelgoed. We hebben de belangrijkste eisen en praktische gebruiktips voor tuintrampolines

en andere speeltoestellen voor je op een rij gezet.

Op kinderveiligheid.nl, dé website voor ouders, vind je al onze Veilig spelen-adviezen.

Naar adviezen

Samenwerken op dit onderwerp?