Welk vuurwerk zorgt voor welk vuurwerkletsel

Tijdens de jaarwisseling raken nog altijd veel mensen gewond door vuurwerk. Om te onderzoeken welk vuurwerk nu precies de oorzaak is van de vuurwerkletsels is een onafhankelijk onderzoek gewenst. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft VeiligheidNL gevraagd om onderzoek te doen naar de toedrachten van vuurwerkongevallen en de typen vuurwerk die vuurwerkletsels veroorzaken. Dit onderzoek doen wij met medewerking van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen (NVSHA), de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT) en InEen (vereniging voor organisaties voor eerstelijnszorg).

De NVSHA, de NVT, InEen en VeiligheidNL vragen samen alle dienstdoende SEH en NVT artsen en verpleegkundigen op SEH-afdelingen en huisartsenposten om bij te houden hoeveel vuurwerkslachtoffers zij behandeld hebben op 31 december en 1 januari. Tevens vragen zij aan artsen en verpleegkundigen om per vuurwerkslachtoffer een korte vragenlijst in te vullen:

Dit onderzoek onder vuurwerkslachtoffers betreft geen wetenschappelijk onderzoek, maar beleidsadviserend onderzoek voor preventie. Een niet-WMO-plichtig verklaring is afgegeven door de METC van het AMC. Voor gegevensuitwisseling tussen SEH-afdelingen/huisartsenposten en VeiligheidNL zijn overeenkomsten afgesloten, de gegevensuitwisseling vindt plaats volgens het protocol gegevensverwerking vuurwerkletsel-registratie.

Indien u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met Susanne Nijman (s.nijman@veiligheid.nl), onderzoeker bij Veiligheid.

Neem voor meer informatie contact op met

Onderzoeker

Susanne Nijman

In samenwerking met

Onderzoekspartner
InEen logi

InEen

Onderzoekspartner
NVSHA Logo

NVSHA

Onderzoekspartner
NVT Logo

NVT

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.