
Sportblessurepreventie
Versterk je enkel-oefenprogramma nu ook beschikbaar in Physitrack
Jaarlijks lopen 400.000 sporters een enkelbandblessure op. Daarmee is deze blessure één van de meest voorkomende sportblessures in Nederland. Het bewezen effectieve Versterk je enkel-oefenprogramma helpt sporters met het versterken van de enkel na een blessure en wordt gebruikt om (herhaalde) blessures te voorkomen. Het oefenprogramma is beschikbaar via de geheel vernieuwde Versterk je enkel-app en wordt nu ook ontsloten in Physitrack.
Voor (para)medici is het nu ook mogelijk om het Versterk je enkel-oefenprogramma als programma aan te bieden in de eigen patiëntomgeving in de Physiapp.
Enkelbandletsels leiden tot gemiddeld 17 dagen sportverzuim, blijkt uit onderzoek uit 2023* van VeiligheidNL. De kans op herhaald letsel is bij een enkelblessure zo'n 45 procent. “Naast acute klachten zijn ook klachten voor de langere termijn mogelijk. Dankzij de oefeningen van Versterk je Enkel kan de kans op herhaald letsel met de helft worden teruggebracht”, laat Evert Verhagen, Professor Sport en Gezondheid bij Amsterdam UMC, weten.
Voor een deel van deze enkelbandblessures bleek SEH-behandeling noodzakelijk, namelijk 4.800, vijf procent van alle sportblessures die op de SEH werden behandeld. Deze enkelbandblessures die op de SEH-worden behandeld of waarvoor ziekenhuisopname nodig is kostten de maatschappij ruim 17 miljoen euro aan medische en verzuimkosten.
Half miljoen gebruikers in 12 jaar
De Versterk je enkel app is 12 jaar geleden ontwikkeld door VeiligheidNL samen met Amsterdam UMC, KNGF, VSG, NVFS, sportbonden en enkelexperts. Marc Diks, Voorzitter bestuur van NVFS, zegt hierover: “Met het Versterk je Enkel oefenprogramma kunnen sporters op een laagdrempelige manier stabiliteit opbouwen en de enkel versterken na de blessure. Fysiotherapeuten en andere (para)medici kunnen het programma nu ook via de eigen Physitrack-omgeving toewijzen aan de patiënt en daarmee onderdeel maken van een geïntegreerd herstelplan.”
“Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat 40% van de sporters met een enkelblessure niet naar een huisarts of fysiotherapeut gaat, maar hulp zoekt op internet. Voor deze groep is de vernieuwde Versterk je enkel-app een effectief middel om van hun enkelblessure af te komen, of om een nieuwe te voorkomen”, aldus Victor Zuidema, programmamanager Sportblessurepreventie bij VeiligheidNL.
Inmiddels hebben meer dan een half miljoen sporters van het programma gebruikgemaakt. Het programma is bovendien erkend als interventie op niveau ‘goede aanwijzingen voor effectiviteit’ door het Centrum Gezond Leven.
Over het Versterk je enkel-oefenprogramma
Enkelbandletsel treft vooral voetballers, het bewegingsonderwijs en hardlopers**. Door middel van een volledig oefenprogramma van 8 weken met instructievideo's, bouwen geblesseerde sporters weer kracht en stabiliteit op in de enkel. Alle oefeningen zijn eenvoudig toe te passen en het advies is om de zes oefeningen drie keer per week uit te voeren. De sporter heeft er vrijwel geen hulpstukken bij nodig, behalve een foampad of een oefentol. Iedere oefening in de app bevat een nieuwe video, ook zijn er extra video's voor de verzwaring van de oefeningen. Behalve de nieuwe video's met oefeningen, bevat de app nieuwe handleidingen voor (para) medische én ook trainer/coach- professionals en een nieuwe downloadbare brace-keuzewijzer en poster.
Aan de slag met Versterk je enkel
Wil jij als behandelaar, trainer of coach de sporter helpen met het versterken van de enkels, om nieuw enkelbandletsel te voorkomen? Ga dan aan de slag met onze (voorlichtings)materialen, of verwijs de sporter naar de Versterk je enkel app. De app is beschikbaar in de IOS-store en Android-store. Heb je een suggestie of een vraag, kijk dan op www.veiligheid.nl/enkel voor de contactmogelijkheden.
*De cijferrapportage sportblessures 2023 wordt binnen enkele weken gedeeld op www.veiligheid.nl
*Veldvoetbal en bewegingsonderwijs staan in de top 2 van het LIS-onderzoek en de Bewegingsmonitor. Hardlopen staat als derde sport benoemd in de Bewegingsmonitor.
Ook interessant voor jou
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Sportblessurepreventie
Elk jaar leiden miljoenen blessures tot sportverzuim van één of meerdere dagen. Eén op de vier geblesseerde sporters stopt zelfs volledig met de sport waarin ze hun blessure opliepen. Het thema Sportblessurepreventie zet zich in om ernstig sportletsel te voorkomen en Nederland aan het sporten te houden.
Meld je aan voor onze e-mail updates om op de hoogte te blijven.