Ga door naar hoofdinhoud
Voetballer

Sportblessures 2022

Voetbal staat bekend om zijn hoge blessurecijfers, vooral omdat het de grootste teamsport is. De nieuwste cijfers van VeiligheidNL laten een positieve trend in deze cijfers zien. Na de coronapandemie was voetbal in 2022 opnieuw de sport met de meeste blessures, maar het risico op blessures per 1.000 uur voetbal daalde van 7,3 (2018) en 6,8 (2019) naar 5,6 (2022).

Status

Onderzoek type

Fitness volgde op de tweede plaats voor blessures in 2022 vanwege het grote aantal beoefenaars en trainingsuren. Hardlopen volgde op de derde plaats. Knieblessures domineerden in deze sporten, bij voetbal (26%), hardlopen (39%) en fitness (19%).

Knieblessures blijven aandacht vragen, aangezien ze vaak medische behandeling vergen en leiden tot langdurig sportverzuim. Initiatieven zoals 'Voetbalfit' van de KNVB, Athletic Skills Model en VeiligheidNL kunnen een rol spelen bij het verder verminderen van sportuitval- en sportverzuim door blessures bij voetbal. De directeur van VeiligheidNL, Martijntje Bakker, benadrukt het belang van de juiste warming-up en training in blessurepreventie, vooral vanwege vele wisselende trainers bij sportverenigingen is aandacht hiervoor belangrijk.

De genoemde partners werken het komende jaar aan verdere inzet om trainers en sporters aan te sporen preventieve maatregelen te nemen en blessures te verminderen.

Download het volledige rapport

Cijferrapportage Sportblessures 2022
(pdf)

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden: