Kinderveiligheid
VeiligheidNL lanceert De 4 van Veilig Ontdekken
Aandacht voor een kindveilig huis blijft belangrijk. 80% van de letsels (door een privé-ongeval) bij baby’s en peuters ontstaat in of om het huis. In samenwerking met Ouders van Nu hebben wij ouders gevraagd naar beschermende maatregelen en hun eigen gedrag op het gebied van veiligheid in huis. Hieruit blijkt dat er nog veel winst te behalen is om ernstige letsels bij jonge kinderen te voorkomen.
In de resultaten van
onder bijna 2.500 ouders zien we veel oorzaken terug waarmee kinderen op de eerste hulp belanden. Zo heeft 60% van de ouders geen traphekje boven- én onderaan de trap. Terwijl een val van de trap de nummer één oorzaak is van ernstig letsel bij kinderen. Een deel van de ouders (33%) gaf aan alleen een traphekje bovenaan de trap te hebben. Maar dat is niet genoeg! Vaak gaat het juist mis, als een kind op een onbewaakt moment stiekem de trap op klimt en dan naar beneden valt. Ook een kind dat alleen kruipt, kan echt al de trap op klimmen. Opvallend is ook dat bij 41% van de ondervraagden de vaatwastabletten in een la zonder slot worden bewaard. Schokkend als je weet dat er jaarlijks 1.000 kinderen door vergiftiging op de eerste hulp belanden.Uit onderzoek blijkt dat ouders vaak onderschatten wat hun kind allemaal al kan. Daardoor nemen ze vaak te laat maatregelen om hun kind te beschermen. Adviseer daarom De 4 van Veilig Ontdekken; onze 4 belangrijkste tips uitgelicht voor de veiligheid in en om huis.
‘De 4 van Veilig Ontdekken’
VeiligheidNL adviseert ouders altijd om hun eigen huis door de ogen van hun kind te bekijken, dus op kniehoogte. Slechts 1 op de 3 ouders doet dit. Omdat voorkomen beter is dan genezen, vragen wij ouders toch stil te staan bij de ontdekkingsdrang en inventiviteit van hun kind. Om ze hier een handje bij te helpen, lanceren wij vandaag ‘De 4 van Veilig Ontdekken’.
Geef ouders deze 4 belangrijkste tips mee. Handig voor jou, leerzaam voor ouders en veilig voor kinderen!
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Kinderveiligheid
Elke 6 minuten belandt er een kind op de Spoedeisende Hulp met letsel door een ongeval. Dit heeft veel impact op het leven van een kind én de ouders. Het letselpreventiethema Kinderveiligheid zet zich in om ernstig letsel bij kinderen te voorkomen.