Valpreventie
Valpreventie in regeerakkoord 2021-2025
VeiligheidNL is enorm blij dat valpreventie is opgenomen in het regeerakkoord 2021- 2025. Hiermee komen substantiële middelen beschikbaar die bijdragen aan structurele implementatie van effectieve valpreventie voor ouderen.
Als kenniscentrum letselpreventie zetten we ons al jaren in voor minder letsel door valongevallen bij ouderen. Afgelopen najaar hebben we hierover ook de noodklok geluid. Met de stevige plek in het regeerakkoord kunnen we gezamenlijk echt impact maken op het verbeteren van de kwaliteit van leven van ouderen, verminderen van de druk op de zorg en zorgkosten verlagen.
Structurele inzet op valpreventie is hard nodig. Elke dag belanden er ruim 280 ouderen door een val op de SEH. De persoonlijke en maatschappelijke gevolgen hiervan zijn enorm. Tot nog toe was de aanpak van valpreventie kleinschalig en op projectbasis. Met opname in het regeerakkoord krijgt de aanpak van valpreventie landelijk een stevige impuls.
Er is veel wetenschappelijk bewijs hoe het valrisico bij ouderen verminderd kan worden en er zijn meerdere (kosten)effectieve interventies beschikbaar. VeiligheidNL zet zich in om de kennis en expertise over valpreventie verder te verspreiden en om op een effectieve manier bij te dragen aan de oplossing van dit groeiende probleem.
In het regeerakkoord staat benoemd dat gemeenten de taak krijgen om valpreventieprogramma’s aan te (laten) bieden voor hun inwoners van 65 jaar en ouder. VeiligheidNL heeft kennis en praktische tools in huis om gemeenten direct al op weg te helpen. Zo kunnen zij aan de slag met Lokaal Vitaal: een handboek dat gemeenten in een aantal stappen helpt om tot een effectieve valpreventie-aanpak te komen. Met de rekenhulp valpreventie krijgen gemeenten met 3 vragen inzicht in hoe kosteneffectief lokale valpreventie is.
Aan de slag
Meer over onderwerpen:
Meer voor werkvelden:
Valpreventie
Elke 5 minuten belandt een 65-plusser op de Spoedeisende Hulp na een valongeval. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als maatschappelijke zorgkosten. Het thema Valpreventie zet zich in om valletsel bij ouderen te verminderen.