Infographic Jonge fietsers

Jonge fietsers op de Spoedeisende Hulp (11-16 jaar)

In 2019 werden 8.400 jonge fietsers tussen de 11 en 16 behandeld op de Spoedeisende Hulp (SEH). In deze infographic laten we zien wat de belangrijkste oorzaken zijn van fietsongevallen binnen deze leeftijdsgroep. En wat je kunt doen om dit te voorkomen.

placeholder
8.400 jonge fietsers
werden in 2019 behandeld op de Spoedeisende Hulp afdeling.
placeholder

De groep jonge fietsers krijgt vaker te maken met een ongeval dan oudere leeftijdsgroepen. In 2019 belandden 8.400 jonge fietsers op de SEH. Hoe komt dit? We noteerden de verschillende scenario’s en het belangrijkste risicogedrag dat ten grondslag ligt aan het ongeval.

Verkeersscenario’s:

  • 57% was een eenzijdig ongeval. Dit zijn fietsongevallen waarbij jonge fietsers bijvoorbeeld afgeleid waren en daardoor van hun fiets vielen. 
  • 26% was een botsing met een auto of andere fiets.
  • 4% was een botsing met een obstakel, zoals een stoeprand of een paaltje.

Risicogedrag

  • Jonge fietsers maken meer fietskilometers dan voorheen, maar zijn nog relatief onervaren.
  • Jonge fietsers hebben wel de motorische en cognitieve vaardigheden om goed door het verkeer te navigeren, maar de vaardigheden staan onder druk tijdens complexe verkeerssituaties.
  • Er is afleiding, omdat ze met iemand praten, op de mobiele telefoon zitten of muziek luisteren op de headphone.

Wat kunnen we hieraan doen?

Om het aantal fietsongevallen te verminderen, moet er meer aandacht komen voor bewustwording en gedragsverandering bij verkeersveiligheid onder jongeren. Voorlichting en educatie aan de jonge fietsers is het doelgerichtste middel om risicogedrag en zelfoverschatting te verminderen.

Interventie: Split the risk!

Met de campagne ‘Split the Risk. Take a second. A split second can change your life’ willen we jongeren wijzen op het zelf afwegen van risico's’. Split the Risk! bestaat uit een lespakket waarin jongeren gestimuleerd worden om eerst na te denken voordat ze iets doen. Daarnaast hebben we een module toegevoegd over afleiding in het verkeer, bijvoorbeeld door muziek luisteren of samen kletsen. 

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.