Effectieve valpreventie vraagt om een multifactoriële aanpak afgestemd op lokale behoeften en aansluitend bij lokale netwerken en activiteiten. VeiligheidNL zet zich in om de kennis en expertise over valpreventie verder te verspreiden en om bij te dragen aan de oplossing van dit groeiende probleem. We monitoren ongevallen, ontwikkelen effectieve programma’s en adviseren, ondersteunen en trainen professionals en veel lokale organisaties om dit in de praktijk te brengen.
Wilt u: • de groeiende groep (kwetsbare) ouderen hoger op de beleidsagenda krijgen? • in uw regio een (kosten)effectieve aanpak voor valpreventie vormgeven? • inzicht in kosten en besparingen? • aansluiten bij wensen en behoeften van kwetsbare ouderen in uw regio? • bestaande activiteiten op dit terrein met elkaar verbinden? • samenwerking tussen lokale organisaties stimuleren? • ouderenzorg en valpreventie verbinden aan welzijn of sport?
De consultants van VeiligheidNL kunnen u ondersteunen om effectieve valpreventie in de praktijk te brengen. Bent u geïnteresseerd in een vrijblijvende offerte? Stuur dan een mail naar onze consultants Wietske Hoekstra of Rozan van der Veen.
Het opzetten van een effectieve aanpak voor valpreventie bij ouderen begint nooit bij nul. Het is waardevol om aan te sluiten bij bestaande activiteiten, initiatieven, netwerken of werkafspraken tussen 1e lijns professionals. Met een 3D startfoto krijgt u veel inzicht in:
VeiligheidNL doet dit d.m.v. deskresearch naar problematiek, werksessies met lokale professionals en focusgroep gesprekken met ouderen.
Er is veel bekend over hoe je tot een effectieve valpreventie aanpak voor ouderen komt. VeiligheidNL brengt deze stappen tot leven in uw regio. Van papier naar praktijk komen we tot:
VeiligheidNL begeleidt het proces en brengt actuele wetenschappelijke inzichten over multifactoriële valpreventie aanpak en een schat aan ervaringen uit de praktijk in. We ontwerpen een programma en faciliteren diverse werksessies en klankbordsessies.
Om valpreventie activiteiten uit te voeren is vaak financiering nodig. Maar hoeveel is er nodig en wat leveren al die activiteiten op? De rekenhulp valpreventie laat in 3 stappen zien wat de kosten en de baten van valpreventie zijn in een lokale situatie.
Met onze op-maat-business case voor uw regio krijgt u inzicht in:
Deze informatie is voor bijvoorbeeld gemeenten interessant in relatie tot potentiële besparingen op individuele voorzieningen vanuit de WMO. Maar het kan ook helpen in gesprek met zorgverzekeraars over preventie in de eerstelijnszorg en het bekostigen van valpreventie vanuit de Zorgverzekeringswet (ZVW). VeiligheidNL maakt de business case op basis van een rekenmodel dat is ontwikkeld i.s.m. ErasmusMC. Bronnen voor dit rekenmodel zijn het Letsellastmodel van VeiligheidNL en de recent uitgevoerde Maatschappelijke Kosten Baten Analyse voor valpreventie bij ouderen.
Weet u:
Allemaal belangrijke resultaten om te weten wat de aanpak oplevert maar ook hoe u uw aanpak verder kan verbeteren. VeiligheidNL kan u adviseren over hoe een effect- en procesevaluatie uit te voeren, of kan dat voor u doen. Op basis van cijfers over ongevallen kunnen de valongevallen in uw regio worden gemonitord. Met behulp van kwalitatief onderzoek kan een procesevaluatie worden afgenomen. Met de aanbevelingen uit de evaluatie scherpt u uw lokale aanpak verder aan voor nog meer resultaat.
Lokale (1e lijns) professionals zijn een vaste kracht van een goede valpreventie aanpak. VeiligheidNL verzorgt binnen uw regio (in-company) de scholing van professionals rondom valpreventie en de interventies die u binnen uw regio inzet.
Denk hierbij aan:
Daarnaast kan VeiligheidNL richting zorgprofessionals, welzijnsorganisaties, ouderenbonden, andere betrokken organisaties en ouderen zelf, de kennisoverdracht verzorgen, bijvoorbeeld in de vorm van een themabijeenkomst.
Ouderen staan lang niet altijd uit zichzelf te popelen om deel te nemen aan valpreventie activiteiten. Deels door een onderschatting van hun eigen valrisico, maar deels ook door verkeerde verwachtingen over wat ze dan precies gaan doen en met wie. Maar zonder deelname geen effect. VeiligheidNL heeft op basis van onderzoek en veel praktijkervaring in regio’s goed in beeld hoe ouderen bereikt en gemotiveerd worden om deel te nemen aan deze activiteiten. VeiligheidNL bepaalt samen met u de communicatiedoelen en -boodschappen en stelt een campagnepakket samen dat ingezet kan worden.
U kunt hierbij denken aan:
VeiligheidNL doet hiervoor onder andere vooronderzoek bij professionals en ouderen uit de regio zelf.