Volleybal is een populaire sport in Nederland. Het aantal sporters dat wekelijks aan (beach)vollybal doet is sinds 2013 met ongeveer een vijfde toegenomen, tot bijna 300.000 volleyballers. Wat veel mensen niet weten is dat volleybal een sporttak is met een bovengemiddeld hoog risico op een blessure. Vooral enkeldistorsies en blessures aan de vingers komen veel voor, naast geleidelijk ontstane blessures aan knie of schouder. Slecht nieuws voor zowel de sporter zelf als het team dat een speler moet missen. Het goede nieuws is dat veel van deze blessures te voorkomen zijn door een goede voorbereiding. Om sporters en trainers/coaches hiermee te helpen heeft VeiligheidNL samen met de Nevobo het oefenprogramma VolleyVeilig ontwikkeld.
Niet alle blessures zijn te voorkomen, maar als een volleyballer fit, geconcentreerd en vaardig is, vermindert dat de kans op een ernstige blessure aanzienlijk. Trainers en coaches zijn de aangewezen personen om spelers de benodigde vaardigheden bij te brengen, en VolleyVeilig helpt hen daarbij. VolleyVeilig is een effectief oefenprogramma dat bestaat uit een app en website. Hier vind je een warming-up met oefeningen, waarmee vooral enkel-, knie- en schouderblessures kunnen worden voorkomen. De oefeningen kunnen ook op een meer flexibele manier door de gehele training worden ingezet. Daarnaast biedt het oefenprogramma diverse adviezen over persoonlijke bescherming tegen volleybalblessures, en informatie over volleybalblessures, ingeval een speler toch geblesseerd raakt.
De trainer of coach download de VolleyVeilig app of gaat naar www.volleyveilig.nl om een account aan te maken. Daarna kan de trainer/coach het team aanmaken, uitnodigen en gezamenlijk het warming-up programma volgen. De oefeningen verschillen per week, en kennen een opbouw door 6 verschillende fasen van het volleybalseizoen. Het warming-up programma kan op verschillende niveau’s worden uigevoerd. Met de App heeft de trainer/coach het warming-up programma tijdens de training of wedstrijd gemakkelijk bij de hand. Per week volgt VolleyVeilig de volgende opbouw: een cardiovasculaire warming-up, romp-stabiliteit oefeningen, en oefeningen gericht op het voorkomen van knie- en vervolgens van schouderblessures. Oefeningen ter preventie van enkelblessures zijn in de gehele warming-up ingebed. De totale warming-up duurt 10-15 minuten per keer. Ook is er een aparte warming-up voor wedstrijden. Herhaling van de oefeningen zorgen voor een toenemende fit- en vaardigheid van de volleyballer, waardoor de kans om geblesseerd te raken steeds kleiner wordt.
Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van VolleyVeilig het aantal blessures met 20% verminderd. Dit zijn gemiddeld 3-5 blessures per team minder in één volleybalseizoen. Meer weten? Ga naar volleyveilig.nl of download de app in de App Store of Google Play.