Hersenschudding? Check de hoofdletselapp

Als een hersenschudding niet goed wordt behandeld, kun je later problemen krijgen. Denk bijvoorbeeld aan vermoeidheid en hoofdpijn, maar ook depressie. Het is daarom belangrijk een hersenschudding op tijd te herkennen en te behandelen. Sta je langs de lijn bij een wedstrijd of training? De hoofdletselapp herkent de symptomen bij een speler en vertelt wat je moet doen.

Doel

Helpen bij het vroegtijdig signaleren van een hersenschudding of ander hersenletsel bij een gewonde sporter.

Doelgroep

Mensen ‘langs de lijn’ van het sportveld: trainers, coaches, begeleiders, scheidsrechters en toeschouwers van sportwedstrijden en trainingen.

Aanpak

Sta je langs de lijn en vermoed je dat een sporter een hersenschudding of ander hersenletsel heeft opgelopen. Dan is het belangrijk adequaat te handelen. Doorloop de testjes uit de hoofdletselapp om de gewonde sporter te observeren en te bevragen en krijg hierna direct advies over wat jij en de sporter moet doen om ernstiger letsel te voorkomen.

Samenwerkingspartners

We hebben de hoofdletselapp ontwikkeld in samenwerking met de Hersenstichting, NOC*NSF, KNVB, KNHB, Sportzorg.nl, het Rode Kruis en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Aan de slag

Sta jij weleens langs de lijn bij het sportveld? Bijvoorbeeld als trainer, coach, scheidsrechters of toeschouwer van sportwedstrijden en trainingen. Download dan de gratis hoofdletselapp, zodat je weet hoe te handelen bij het vermoeden van hoofdletsel bij een gewonde speler.
Inhoud

Hoe werkt het?

Bekijk zelf de video met oud-topvoetbalkeeper Petr Cech, waarin hij uitlegt hoe je moet handelen bij een vermoedelijke hersenschudding bij een sporter en waarom dit belangrijk is. De hoofdletsel app helpt je hierbij met testjes voor het signaleren van een hersenschudding. Deze testjes helpen je de gewonde sporter te observeren en te bevragen. Na het uitvoeren van de tests krijg je direct advies wat je moet doen. Drie handelingen zijn bij een hersenschudding erg belangrijk: 

  1. Herken: het herkennen van de symptomen van een hersenschudding. 
  2. Vertel: het informeren van de medische of technische staf. 
  3. Van het veld af: een speler met een (vermoedelijke) hersenschudding moet altijd van het veld af.

De app geeft ook advies wanneer je direct een arts moet raadplegen, wat een hersenschudding nu precies is, wat een sporter thuis moet doen na een ongeval, en waar je op moet letten als een sporter weer gaat sporten na een hersenschudding.

placeholder
App store

Download de app (IOS)

Met de gratis Hoofdletselapp (IOS) weet je precies hoe te handelen bij het vermoeden van hoofdletsel bij een sporter.
Download app
placeholder
Google Play Store

Download de app (Android)

Met de gratis Hoofdletselapp (Android) weet je precies hoe te handelen bij het vermoeden van hoofdletsel bij een sporter.
Download app

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer over onderwerpen:

Meer voor werkvelden:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.