Als je wielrent, zit je al snel langer dan een uur op de fiets. Wil je voorkomen dat je last krijgt van je zitvlak of dat je blessures oploopt? Besteed dan aandacht aan je zithouding, pedalen, het verzet en de afstelling van je fiets.
Zadel en stuur, hoe zit je goed?
De pedalen: hoe zitten ze goed?
Het verzet: hoe zit het goed? De keuze voor het juiste verzet is tijdens je hele training van belang. Probeer altijd een soepele tred aan te houden met 90 tot 100 omwentelingen per minuut. Zo belast je je gewrichten niet te veel.
Hoogte van het zadel: hoe stel je dat goed af?
Afstand achter de trapas: hoe stel je dat goed af?
Afstand tussen zadelpunt en stuur: hoe stel je dat goed af?
De hoogte en breedte van het stuur: hoe stel je dat goed in?
Afstellen door een specialist: wanneer is dat zinvol? In een aantal gevallen is het nodig je fiets door een specialist te laten afstellen, vooral als je last hebt van een blessure door overbelasting van je rug of knie. Ook is het verstandig om je eerste fiets bij aankoop door een specialist te laten afstellen. Die heeft daar het juiste gereedschap voor en je weet dan gelijk wat jouw ‘maten’ zijn. Schrijf die op, zodat je ze weet als je een nieuwe fiets koopt of je een keer de afstelling wilt controleren.
Afstelling na een val: waarom is dat nodig? Controleer altijd de afstelling van je fiets na een val. De afstellingen kunnen dan namelijk verschoven zijn. Controleer ook het frame van je fiets op oneffenheden of kleurverschillen. Door een val kunnen er bijvoorbeeld haarscheurtjes in het frame komen. Die kunnen uitmonden in een gebroken frame, bijvoorbeeld door de druk of klap die de fiets moet opvangen als je over een obstakel heen rijdt.
Zo koop en houd je de beste wielerschoenen:
Draag speciale vingerloze handschoentjes die voor wielrenners en mountainbikers bedoeld zijn. Ze zijn gevuld in de handpalm en beschermen je handen bij valpartijen. De vulling voorkomt de zenuwprikkeling (de zogeheten 'fietsershand') die ontstaat als je lang op je stuur leunt. Er bestaan ook handschoenen met een extra dikke steun onder de buitenste zijde van je handpalm. Die zorgen bij bezwete handen voor een betere grip op het stuur. Zo voorkom je dat je uitglijdt en een blessure oploopt.
Doe je mee aan wedstrijden? Dan ben je verplicht een helm te dragen. Tijdens trainingen is het ook zeer aan te raden om er een te dragen. Een helm beschermt je hoofd namelijk bij een val en helpt zo (hersen)letsel voorkomen.
Er zijn tegenwoordig veel goede en comfortabele fietshelmen te koop. Je kunt er zelfs een op maat laten maken. Let op de volgende punten als je een helm gaat kopen:
Hoe gebruik en onderhoud je een helm? Zes tips: