Sportschoenen zijn een heel belangrijk onderdeel van je sportuitrusting: ze vangen de krachten op die op je voeten terechtkomen tijdens het volleyballen. Als je rent, komt op je voeten bij elke landing twee tot drie keer je lichaamsgewicht terecht. Als je springt zelfs vijf keer je lichaamsgewicht. Daarom is het belangrijk dat je schoenen draagt met een goede schokdemping.
Hoe meer je springt en hoe harder de grond is, hoe te belangrijker het is dat je schoenen over schokdempend vermogen beschikken ter hoogte van je voorvoet. Een goede schoen voor volleyballers vangt de krachten die terechtkomen op je enkels, knieën en heupen op. Hoe goed het schokdempend vermogen van je schoen is, is grotendeels afhankelijk van de dikte en hardheid van de tussenzool van je schoen. Let dus bij aankoop van nieuwe schoenen goed op dat de tussenzool in orde is.
Je lichaamsgewicht bepaalt deels hoeveel schokdemping je schoenen nodig hebben, en dus hoe hard de tussenzool van je schoen moet zijn. Afgezien van je gewicht is ook van invloed hoe je loopt en landt. Ben je zwaar of land je zwaar op je voeten na een sprong? Dan heb je schoenen nodig met een goed dempend vermogen. Ben je licht, maar maak je 'hoge' sprongen, waardoor je zwaar op je voeten landt? Dan heb je net zoveel dempend vermogen nodig als een zware volleyballer.
Aankooptips Of volleybalschoenen goed zijn, hangt af van verschillende zaken, zoals de stabiliteit en steun die ze geven, hoe lekker ze zitten en of ze je beschermen tegen uitglijden. Hoe vind je de juiste schoen als je een nieuw paar koopt? Let op de volgende punten:
Wat je draagt tijdens het volleyballen, moet lekker zitten. Je wilt er soepel in kunnen bewegen, en zoekt kleding die optimaal vocht opneemt, zodat je niet in nat bezwete shirts hoeft rond te rennen.
Aankooptips voor volleybalkleding Als je op zoek gaat naar sportkleding voor tijdens het volleyballen, let dan op de volgende zaken:
Welke sportkousen zijn geschikt? Een goede sok voor bij het volleyballen heeft de volgende eigenschappen:
Er zijn allerlei beschermingsmiddelen, zoals kniebeschermers en enkelbraces, die tijdens het volleyballen blessures helpen voorkomen – als je ze gebruikt zoals ze bedoeld zijn.
Kniebeschermers Kniebeschermers verzachten de gevolgen van een val op je knieën. Ze zijn namelijk gemaakt van schokabsorberend materiaal en voorkomen direct contact tussen je huid en de grond. Zo loop je minder risico op blessures, zoals kneuzingen, schaafwonden en open wonden. Maar hoe koop je de juiste kniebeschermers en houd je ze goed? Lees de volgende tips:
Tapen en bandageren Als je blessures aan je enkel of andere gewrichten wilt voorkomen of genezen, kun je ze intapen of bandageren met zwachtels. Dat werkt direct en is daarom populair. Afhankelijk van de manier waarop je tape of zwachtels aanbrengt, werken ze therapeutisch (genezend) of preventief. Je kunt je gewrichten ook beschermen met braces. Die bieden extra stevigheid, bijvoorbeeld als je herstelt van een blessure. Wil je weten wat voor jou de beste keus is: tapen of bracen? Bezoek een fysiotherapeut of sportarts en vraag die om advies.
Heb je zwakke enkels of eerder een enkelblessures gehad? Doe dan extra spierversterkende oefeningen voor de enkel. Gebruik het oefenschema om de verschillende oefeningen en variaties uit te voeren. Of download de app ‘Versterk je enkel’ voor iPhone of Android.