Veldvoetbal is na fitness en hardlopen de populairste sport in Nederland. Ruim een miljoen voetballers zijn lid van de KNVB en staan wekelijks op het veld. Geen wonder dat tijdens veldvoetbal veel blessures worden opgelopen. Bijna een derde van alle blessures die in 2017 tijdens het sporten ontstonden, werd opgelopen door veldvoetballers. Daarmee is veldvoetbal in Nederland de sporttak met de meeste blessures.
Bijna 34.000 veldvoetbalblessures moesten worden behandeld op een SEH-afdeling van een Nederlands ziekenhuis. Vooral jonge voetballers kwamen met een blessure op de SEH-afdeling. Velen van hen hadden een gebroken pols of een gebroken hand of vingers. Zo’n 500 voetballers bezochten de SEH-afdeling vanwege een hersenschudding, Het goede nieuws is dat het aantal SEH-bezoeken wegens ernstige veldvoetbalblessures de laatste jaren afneemt.
Lees hier het volledige rapport
Als je veldvoetbalblessures wilt voorkomen, is het belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan de volgende onderdelen:
Een beginnende blessure kan met de juiste maatregelen worden aangepakt zodat je minder tijd nodig hebt voor herstel. Kijk hiervoor op de website van sportzorg.nl of raadpleeg de blessureadviseur.
Elk pijntje dat langer dan een week aanhoudt moet je beschouwen als een blessure en is een teken dat je er in elk geval voorzichtig mee moet zijn. Blijft de pijn aanhouden? Ga dan naar een (sport)arts of fysiotherapeut voor een (behandel)advies of laat een sportmedisch onderzoek uitvoeren bij een sportmedisch centrum.