De keuze aan tennisrackets is enorm groot. Per persoon verschilt wat een geschikt racket is. Een racket moet bijvoorbeeld passen bij je lichaamsbouw en speelstijl. Waar moet je nog meer op letten als je een racket koopt?
Het soort racket: powerracket of controleracket? Een powerracket is relatief licht, breed en stijf, en heeft een groot blad. Ben je nog geen gevorderde tennisser en raak je ballen nog regelmatig verkeerd? Ga dan voor een powerracket. Een controleracket is relatief zwaar, smal en flexibel, en heeft een klein blad. Dit racket voelt minder comfortabel aan dan een powerracket en laat precies zien wat je als tennisser kan. Je kunt beter manoeuvreren met je racket en hebt meer controle over de bal. Maar je racket is wel minder ‘vergevingsgezind’ door de kleine ‘sweet spot’ (deel van het racketblad waarmee je de meeste snelheid aan de bal meegeeft). Je moet de bal dus behoorlijk precies kunnen raken.
De trillingsdemping Wil je blessures zoals tennisellebogen voorkomen? Koop dan een racket met een goede trillingsdemping. Ofwel: een racket dat trillingen niet doorgeeft aan je arm. Bij een racket van aluminium is dit niet het geval. Zo heeft elk materiaal bepaalde eigenschappen:
Dit overzicht is niet compleet. Wil je meer weten over materialen en hun eigenschappen? Vraag dan om meer informatie bij een tennisspeciaalzaak.
Veel tennissers laten een rubberen stukje onder in het blad zetten, tussen de snaren. Zo’n trillingsdemper vermindert de trillingen van de snaren tijdens het contact met de bal.Zo verklein je de kans op blessures. Er zijn trillingsdempers voor de twee middelste snaren, en bij grotere bladen voor nog meer snaren.
De bladgrootte Er zijn rackets met grote en met kleine bladen. Een racket met een groot blad ligt stabieler in de hand, geeft meer kracht en is ‘vergevingsgezinder’ door de grote ‘sweet spot’. Hoe groter deze ‘sweet spot’ is, hoe groter de kans dat je de bal goed raakt. Met een racket met een klein blad kun je beter manoeuvreren en heb je meer controle.
Het is verleidelijk om een racket te kopen met een heel groot blad. Dan sla je harder en loop je het minste risico op verkeerd geslagen ballen. Ook krijgt je arm de minste trillingen te verwerken. Maar zo simpel is het niet:
Stijfheid en flexibiliteit Er zijn flexibele en stijve rackets. Ook hier geldt dat beide soorten voor- en nadelen hebben. Flexibele rackets zijn meestal kleiner en hebben een dunner frame. Ze buigen meer mee als de bal het racket raakt. Ook zijn ze, door de grotere veerkracht, vriendelijker’ voor je arm dan stijve rackets. Stijve rackets zijn groter en hebben een dikker frame. Ze buigen minder mee als de bal het racket raakt en geven je daardoor als tennisser meer kracht en controle: je kunt de bal nog preciezer plaatsen.
Welk racket kiezen?
De lengte Tennisrackets voor volwassenen hebben een standaardlengte van 68,6 centimeter. Er bestaan ook langere rackets, de zogeheten ‘longbody rackets’, die maximaal 2,5 centimeter langer zijn. Volgens de producenten geven ze daardoor meer kracht , controle en comfort.
Eigenschappen ‘longbody rackets’:
Heb je wel eens een armblessure gehad, zoals een tennisarm? Kies dan geen ‘longbody racket’, maar een racket met een standaardlengte. Voor kinderen zijn er rackets in verschillende lengtematen
Het gewicht Rackets variëren in gewicht tussen de 240 en 360 gram. Met een licht racket:
Met een zwaar racket:
De balans De balans van een racket bepaalt hoe zwaar het aanvoelt. Een racket met een zwaar blad voelt dus zwaarder aan dan een racket met een relatief zware grip (‘handle-weight’). Er zijn ook rackets die het gewicht gelijk verdelen over het blad en de grip – die heten ‘even-balanced’. Je speelstijl bepaalt welk racket het beste bij je past.
De grip Wie een nieuw racket koopt, moet bij de grip (handvat) letten op de dikte daarvan en het materiaal. Wat moet je weten over de grip?
Naast de dikte is ook het materiaal van een grip van belang. Grips zijn altijd van leer of van synthetisch materiaal. Wat is het verschil?
De snaren Vroeger waren bijna alle snaren gemaakt van schapen- of koeiendarmen. Nu zijn er bijna alleen nog snaren van synthetische materialen – dat is goedkoper. Wat zijn andere verschillen?
Wat is de juiste snaar: dik of dun?
De bespanning De hardheid van de bespanning is belangrijk. Wat past bij jou?
Welke bespanning kiezen?
Rackets voor jeugdige tennissers Wil je het racket kopen in de juiste lengte?
Er bestaan 2 soorten tennisballen: drukloze (‘pressureless’) en gasgevulde (‘pressurised’) ballen. Wie gevoelig is voor armblessures, kan beter met gasgevulde ballen spelen – die zijn lichter en elastischer en belasten daardoor je arm minder. In competities wordt bijna altijd getennist met gasgevulde ballen. Dat speelt fijner: door de grotere elasticiteit geef je makkelijker snelheid aan de bal. En een gasgevulde bal is lichter.
Bij tennissen worden er grote krachten op je lichaam uitgeoefend. Stel, je springt een halve meter omhoog voor een smash. Dan vangen je voeten bij de landing vier keer je lichaamsgewicht op. Bovendien moeten ze binnen één minuut de meest uiteenlopende bewegingen aankunnen: in dit geval springen, draaien, glijden, sprinten en plotseling stoppen bijvoorbeeld. Daarom zijn goede tennisschoenen zo belangrijk: die helpen je blessures te voorkomen. Maar waar moet je nou op letten bij aankoop van een paar?
Op wat voor soort tennisbaan speel je? De baansoort bepaalt het risico op blessures. Op de ene baan loop je bijvoorbeeld meer risico’s in dat opzicht dan op de andere doordat hij schokken minder goed opvangt of minder makkelijk ‘glijdt’. Wil je het risico op blessures minimaliseren? Kies dan voor een baan van gravel. Het aantal medische behandelingen verschilt duidelijk per baansoort. Op grasbanen ligt het aantal blessures twee keer zo hoog als op een gravelbaan, vanwege de hoge wrijving op gras. Je kunt hier veel minder makkelijk op glijden dan op gravel.
Belangrijk is hoeveel profiel je zool heeft. Hoe meer profiel, hoe stroever je schoen is. Een zool met een visgraatmotief of noppen geeft dus meer grip dan een gladde zool. Kies de zool die past bij de baan waar je op speelt:
Hoe flexibel is de schoen? Tennisschoenen moeten flexibel zijn, maar niet té soepel. Dat kan namelijk pijn veroorzaken aan je wreef. Maar te stugge schoenen zorgen vaak voor problemen voor je tenen, enkels en knieën. Let naast de flexibiliteit van de schoen ook op het buigpunt van de zool. Dat doe je zo:
Zijn de schoenen stabiel genoeg? Zijn je schoenen stabiel genoeg? Dat voorkomt dat je voeten te veel naar binnen of naar buiten kantelen. Een goede hielkap helpt, net als het bovenwerk van de schoen, de hoogte en de veters.
Waar moet je op letten voor stabiliteit?
Hoe is de schokdemping? Vooral op harde banen, zoals hardcourt en tapijt, is schokdemping belangrijk. Het schokdempend vermogen van een schoen zit ‘m voor een groot deel in de dikte en hardheid van de tussenzool. Die moet onder je hele voet grote schokken kunnen opvangen – niet alleen bij de voorvoet. Als tennisser land je namelijk ook regelmatig op je hielen en op de binnen- en buitenkant van je voet.
Als je overgewicht hebt, is het extra belangrijk om een schoen met een goede schokdemping te hebben. Hetzelfde geldt als je geneigd bent om zwaar op je voeten te landen.
Kloppen de pasvorm en maat? De ideale tennisschoen bestaat niet. De kunst is om die schoen te kiezen die het beste bij jou past. Erg belangrijk is of de pasvorm en maat kloppen. Let dus goed op de lengte en breedte van schoenen:
Aankooptips
Te veel om te onthouden? Print deze 16 aankooptips uit en neem ze mee naar de sportspeciaalzaak!
Gebruikstips
Circa een kwart van de blessuregevallen in de tennissport is een verstuikte enkel. Vaak ontstaat deze blessure bij plotseling stoppen of keren of als je na een sprong op het afzetbeen landt. Ook komt het voor dat tennissers op een bal stappen of dat hun voet ‘blijft hangen’ op een stroeve baan.
Een verzwikte enkel is niet alleen in het begin erg vervelend (het herstellen neemt een paar weken in beslag), maar ook in de weken daarna blijft de enkel een zwakke plek en is de kans om opnieuw een enkelblessure op te lopen aanzienlijk hoger. Om de kans op een (herhaalde) enkelverstuiking te verkleinen is de meest effectieve oplossing een enkelbrace te dragen. Je kan je enkel ook intapen.
Als je blessures aan je enkel of andere gewrichten wilt voorkomen of genezen, kun je ze intapen of bandageren met zwachtels. Dat werkt direct en is daarom populair. Afhankelijk van de manier waarop je tape of zwachtels aanbrengt, werken ze therapeutisch (genezend) of preventief. Je kunt je gewrichten ook beschermen met braces. Die bieden extra stevigheid, bijvoorbeeld als je herstelt van een blessure. Wil je weten wat voor jou de beste keus is: tapen of bracen? Bezoek een fysiotherapeut of sportarts en vraag die om advies.
Heb je zwakke enkels of eerder een enkelblessures gehad? Doe dan extra spierversterkende oefeningen voor de enkel. Download hiervoor de app ‘Versterk je enkel’ voor iPhone of Android.