Een snowboard kopen of huren doe je niet even tussendoor, daar moet je even de tijd voor nemen. Er zijn veel verschillende modellen. Welk snowboard voor jou geschikt is, hangt af van je lengte, gewicht, ervaring en wat je ermee wilt gaan doen. Koop of huur je een snowboard die niet past bij jouw lichaam, niveau of discipline, dan heb je minder snowboardplezier en een grotere kans op blessures. Hieronder vind je 6 tips voor het kiezen van je snowboard:
Softboot
Hardboot
Hybrideboot
Kooptips snowboardschoenen Bij snowboardschoenen is het soort binding dat je gebruikt van groot belang voor de keus die je maakt. Je moet dus eerst weten welke bindingen je gaat gebruiken.
Bij snowboardschoenen geldt niet de gewone maatvoering, maar het Mondopoint Systeem. Dit systeem geeft de lengte aan van de binnenkant van de schoen, en meet de lengte van de voet in centimeters. Let op de volgende punten als je snowboardschoenen koopt:
Je bindingen spelen een belangrijke rol als het om veiligheid gaat. Hiermee zet je je snowboardschoenen vast aan je board. Elke beweging die je maakt en alle druk die je uitoefent wordt via je bindingen doorgegeven aan je snowboard. Met goed afgestelde bindingen voorkom je blessures zoals beenbreuken of bandletsel. In tegenstelling tot de bindingen van ski’s, schieten de bindingen van je snowboard niet los bij een val. Ga daarom nooit de piste op, zonder dat je precies weet hoe je je bindingen los moet maken. Er bestaan 2 soorten: soft- en plaatbindingen.
Softbindingen Softbindingen combineer je altijd met softboots. Softbindingen zijn er in twee varianten: strap- en step-in bindingen.
Plaatbindingen Plaatbindingen combineer je altijd met hardboots. Net als bij skibindingen klik je je schoenen op een ‘baseplaat’ met stalen beugels vast aan je board. Samen met hardboots geven plaatbindingen de beste en meeste directe controle over je snowboard, omdat je alle bewegingen van je lichaam direct overbrengt op je board. Alpineboarders geven de voorkeur aan deze combinatie. Zij hebben deze mate van controle nodig in de bochten.
Goede snowboardkleding is heel belangrijk, want die houdt je warm en droog. Krijg je het koud tijdens het snowboarden? Dan sta je niet alleen verkrampt op je snowboard, wat slecht is voor je spieren. De kans dat je valt en een blessure oploopt, is vele malen groter dan wanneer je je warm en prettig voelt.
Het drielagensysteem Als je lekker warm en droog blijft, snowboard je beter en veiliger. Zorg dus voor een snowboardoutfit die bestaat uit drie lagen:
Bij extreme kou kun je een vierde laag aantrekken: de super-isolerende laag. Maar in de meeste omstandigheden heb je aan drie lagen genoeg.
Draag altijd snowboardhandschoenen, ook als het warm is op de piste. Je draagt ze niet alleen tegen de kou, maar ook ter bescherming bij een val.
Tegenwoordig zijn er goed geteste helmen op de markt die aan strenge eisen voldoen. Ze zitten prettig, houden je hoofd lekker warm en zien er ook nog eens goed uit. Een snowboardhelm absorbeert een deel van de klap en beschermt daarmee je hoofd tegen ernstig hoofd- en hersenletsel en open wonden. Een helm moet eigenlijk een vast onderdeel zijn van je snowboarduitrusting . Gelukkig is dit bij steeds meer snowboarders het geval.
Aankooptips Tegenwoordig zijn er veel goede en comfortabele snowboardhelmen op de markt. Let op de volgende punten als je een snowboardhelm koopt of huurt:
Gebruikerstips
Polskneuzingen en -breuken zijn de meest voorkomende snowboardblessures. Het risico op een polsblessure neemt door het dragen van polsbeschermers tot wel 80% af. Als snowboarder kun je speciale handschoenen en wanten kopen met een spalk aan de bovenkant van de pols. Daarmee voorkom je dat je pols naar achteren klapt. Bij deze handschoenen of wanten is wel van belang dat je altijd goed controleert of de stof nog heel is. Het komt vaak voor dat de harde kunststof spalk door de stof heengaat. Hier kun je je juist aan verwonden. Laat je handschoen of want maken als de stof kapot is of koop nieuwe. Je kunt ook losse polsbeschermers kopen.
Je kunt losse polsbeschermers gewoon onder je handschoenen en kleding dragen. Een goede, losse polsbescherming voldoet aan de volgende punten:
Als je net met snowboarden begint, dan val je vaak. Met een heupbeschermer kun je je heupen en billen goed beschermen tegen snowboardblessures zoals kneuzingen. Professionele snowboarders dragen ook een heupbeschermer, dus gek is het zeker niet! Een heupbeschermer ziet eruit als een fietsbroek, maar dan met een extra dikke voering op de achterkant en heupen.
Ben jij iemand die houdt van stunten, freeriden, boardercross, alpineboarden of freestylen? Draag dan een rugprotector om je ruggengraat te beschermen. Aankooptips:
Het komt niet vaak voor, maar stel dat je binding losschiet waardoor je snowboard weg zou kunnen glijden. Geen probleem, als je een veiligheidsriem gebruikt. Dat is een simpel elastisch koord dat je om je voorste been en binding bevestigt. Zo hou je je board altijd bij je.
Veiligheidsriemen zie je nog maar weinig op de piste. Dat komt vooral doordat de bindingen inmiddels zo goed zijn, dat ze niet zomaar losschieten. Toch is het dragen van een veiligheidsriem is nog steeds heel belangrijk. Vooral voor je medepistegebruikers. Een snowboard dat losschiet, kan ook anderen raken en voor snowboardblessures zorgen. Hoe goed je ook bent en welke snowboarddiscipline je ook beoefent, draag altijd een veiligheidsriem.
Draag altijd snowboardhandschoenen. Ze beschermen je handen tegen kou en verwondingen, bijvoorbeeld bij een val op een ijslaag. Tijdens het snowboarden ben je ook regelmatig in contact met de sneeuw zonder dat je valt. Bij skiën is dit anders, want daar gebruik je je skistokken. De sneeuw is nooit egaal waardoor je vingers in aanraking kunnen komen met stukken harde sneeuw of vastgevroren ijsballetjes. Hierdoor kun je je vingers onnodig kneuzen of verwonden.
Dus: nooit de piste op zonder je handschoenen.
Tips snowboardhandschoenen:
Het belang van een goede snowboardbril wordt vaak onderschat. Terwijl dit een heel belangrijk onderdeel van je uitrusting is. Ook je snowboardbril helpt blessures te voorkomen.
Er zijn veel verschillende soorten snowboardbrillen te koop. Niet iedere bril is geschikt voor ieder weertype:
Handige tips: