Er bestaan zijn ontzettend veel soorten schaatsen. Welke schaats voor jou de meest geschikte is, hangt af van hoe goed je schaatst en van je persoonlijke wensen. De juiste schaats helpt je blessures te voorkomen.
Kooptips schaatsen Let bij aankoop van een nieuw paar schaatsen op de volgende punten:
IJzers Het soort ijzers onder je schaatsen, beïnvloedt hoe je schaatst. Ze regelmatig slijpen is ook belangrijk, wil je ze scherp houden. Let als je een nieuw paar schaatsen koopt op de volgende punten:
Niet alle schaatsen hebben dezelfde ijzers. Ga je schaatsen kopen? Bedenk eerst waar je de schaatsen voor wilt gebruiken. Let daarbij op de volgende punten:
Lange veters Zijn je schaatsveters te lang? Knoop ze dan niet om je enkels of onder je voeten door. Dit belemmert de bloedsomloop en veroorzaakt koude voeten, tintelingen en pijn in je voeten. Knip precies in het midden van de veters er tussenuit wat je kwijt wilt aan lengte. Knoop daarna de uiteinden weer aan elkaar. Zo spaar je de harde uiteinden en kun je de veters nog steeds makkelijk door de vetergaatjes rijgen.
Tijdens het schaatsen is het belangrijk een helm te dragen, omdat je als schaatser kwetsbaar bent. Je kunt zelf een val veroorzaken en andere schaatsers of oneffenheden in het ijs kunnen hier voor zorgen. Een helm beschermt je hoofd bij een val; zo voorkom je (hersen)letsel. Er zijn meerdere soorten helmen. In het shorttrack en op het hoogste niveau marathonschaatsen en mass start draagt je de shorttrackhelm met ASTM Standaard F1849. Dit is een vereiste van de KNSB en de ISU, omdat deze helm is getest op ijs. Als je schaatst met een helm is het belangrijk dat deze helm een val op het hoofd goed opvangt, maar ook dat deze geen puntige vorm aan de achterkant heeft en dat er geen schaatsijzer door kan komen. Ook steeds meer toerschaatsers dragen een helm.
Aankooptips Tegenwoordig zijn er goede en comfortabele helmen op de markt. Let op de volgende punten als je een schaatshelm koopt:
Gebruikerstips
Welke andere manieren zijn er om je hoofd te beschermen? Een helm biedt de beste bescherming tegen hoofdletsel tijdens het schaatsen, maar de volgende twee hoofdbedekkingen zijn een lichter alternatief:
Als schaatser is het belangrijk om handschoenen te dragen: tegen de kou én omdat scherp geslepen schaatsen en het ijs snel schaaf- en snijwonden veroorzaken als je valt. Het gebeurt wel dat iemand per ongeluk over jouw vingers schaatst als je na een val op het ijs ligt. Met handschoenen ben je enigszins beschermd tegen dat soort blessures.Wat voor een handschoenen zijn het beste? Let bij aankoop op de volgende punten:
Een gebroken pols is de meest voorkomende blessure onder schaatsers. Met polsbeschermers bescherm je de polsen en voorkom je botbreuken. Je kunt ze gewoon onder je handschoenen dragen. Let bij aanschaf en gebruik van polsbeschermers op de volgende punten:
Als je in een peloton ofwel een grote groep schaatst, heb je extra bescherming nodig, om blessures aan je onderbenen en enkels te voorkomen. Bij een misslag van de schaatser voor je rijd je immers makkelijk tegen zijn ijzer aan. Zijn schaatsen hoeven niet scherp te zijn om snijwonden te veroorzaken. Je kunt bij een misslag ook je eigen enkels raken met je ijzers. Al deze blessures kun je voorkomen door scheen- en enkelbeschermers te dragen, in de vorm van snijvaste sokken. Shorttrackers dragen ook snijvaste kleding om hun armen, nek, benen, hals en romp te beschermen.
Tijdens het schaatsen ontstaat tegenwind doordat je snelheid maakt. Daardoor krijg je het sneller koud. Goede schaatskleding beschermt je tegen onderkoeling en tegen een val. Die kleding is over het algemeen niet goedkoop, maar je hebt er jaren plezier van. Draag altijd drie lagen over elkaar: meerdere, dunne laagjes kleding beschermen je beter tegen de kou dan één dikke jas of trui. Zo schaats je veel comfortabeler en schaats je beter.
Het drielagensysteem Als je lekker warm en droog blijft, schaats je beter en veiliger. Zorg dus voor een schaatsoutfit die bestaat uit drie lagen:
Is het extreem koud buiten? Tref dan extra maatregelen zoals winddichte kleding, een bivakmuts, dubbele handschoenen en een goede ski- of sneeuwbril met dubbel glas. Smeer je handen en voeten in met watervrije vaseline, om ze warm te houden.
Als je op kunstijs schaatst, ben je zelden alleen. Vooral op tijden dat veel mensen vrij zijn, kan het druk zijn op de baan. Schaatsers van verschillende niveaus moeten dan de baan met elkaar delen. Daarom is belangrijk dat iedereen rekening met elkaar houdt en zich aan bepaalde regels houdt – om blessures te voorkomen. Vaak staan deze veiligheidsregels op borden rond de ijsbaan. Houd je aan de volgende regels als je de baan opgaat:
Voor schaatsen op natuurijs gelden andere regels dan bij schaatsen op kunstijs. Er zijn andere gevaren - je kunt bijvoorbeeld door het ijs zakken. Houd je daarom aan de volgende regels: