Wil je hockeyblessures voorkomen, zodat je lekker kunt blijven hockeyen? Naast een goed opgebouwde training, de juiste oefeningen, en een sportieve houding zijn de volgende zaken belangrijk: geschikte schoenen, goede kleding en persoonlijke bescherming.
Goede hockeyschoenen moeten over verschillende eigenschappen beschikken, zoals een goede schokdemping, grip, stabiliteit en draagcomfort. Hoe vind je de juiste schoen als je een nieuw paar koopt?
Aankooptips
Natuurlijk is het leuk om een stick te kopen die er mooi uitziet. Maar het is belangrijker dat je er een koopt die lekker in de hand ligt. Dan presteer je beter en loop je minder snel een blessure op. Er zijn twee soorten hockeysticks: voor kinderen en volwassenen. Nieuwe stick nodig? Let op de volgende vijf punten:
Hockeyers die in competitieverband voor een vereniging uitkomen dragen vaak gesponsorde kleding. Bij trainingen en hockey in informeel verband is de kledingkeuze vrij. Sportkleding is anno nu gemaakt van soepele materialen, die optimaal vocht opnemen en je bij het hockeyen niet in de weg zitten. Bij hockeykleding is vooral van belang dat je er goed in kunt bewegen, dat de kleding comfortabel zit en niet knelt.
Er zijn allerlei beschermingsmiddelen die je kunt dragen tijdens het hockeyen om blessures te voorkomen. Vooral het beschermen van je gebit, scheenbeen en hand is belangrijk. Keepers moeten een speciale uitrusting dragen.
Hoe bescherm je je gebit? Vanaf 1augustus 2015 stelt de KNHB het dragen van een bitje verplicht voor alle categorieën spelers (junioren/senioren) in wedstrijden die door de bond worden georganiseerd. De KHNB adviseert ook om bij alle hockeyactiviteiten buiten georganiseerd wedstrijdverband de mondbeschermer te dragen. Draag je een gebitsbeschermer, ofwel een bitje tijdens het hockeyen? Dan bescherm je je tanden, lippen en tong. Er zijn drie soorten gebitsbeschermers, te weten:
Wat zijn goede scheenbeschermers? Als je scheenbeschermers draagt tijdens het hockeyen, die je onderbenen bedekken en de bovenkant van je enkels, bescherm je jezelf tegen vervelende hockeyblessures als schaafwonden, blauwe plekken of kneuzingen. Je verkleint met scheenbeschermers ook de kans dat je je onderbeen breekt. Bij hockeywedstrijden zijn scheenbeschermers verplicht. De meeste zijn van lichte kunststof en houd je op hun plek met klittenband.
Hoe bescherm je je handen? Als je je linkerhand plat op het kunstgras legt bij de backhandstop, kun je je hand verwonden aan de achterkant van je vingers en knokkels. Ook als je laag een bal verdedigt, kan dat gebeuren. Dit soort blessures kun je eenvoudig voorkomen door een handschoen te dragen.
Hoe ziet een goede keepersuitrusting eruit? Een hockeykeeper is extra kwetsbaar door de schoten die hard op hem af komen in het doel. Keepers kunnen blessures voorkomen door een uitrusting te dragen die hen beschermt en speciaal voor hen is gemaakt. Een complete keepersuitrusting is niet goedkoop, maar hier moet je echt niet op bezuinigen. Het is de verantwoordelijkheid van je hockeyvereniging om keepers optimaal uit te rusten. Een volledige keepersuitrusting bestaat uit: