Hardlopen is een populaire sport in Nederland, maar ook een sport die veel blessures veroorzaakt. In 2017 werd bijna één op de zes sportblessures opgelopen tijdens hardlopen. Alleen tijdens voetbal ontstonden meer blessures. Lees verder om te ontdekken welke hardloopblessures het meest voorkomen, hoe je deze kunt voorkomen en behandelen.
In 2017 werd ruim de helft van de hardloopblessures medisch behandeld, bijvoorbeeld door een huisarts of fysiotherapeut. Blessures die zo acuut en ernstig zijn dat lopers ermee naar een Spoedeisende Hulp-afdeling gaan, komen bij hardlopen relatief weinig voor.
Mannen hadden vaker een blessure dan vrouwen, en in de leeftijdsgroep 35-54 jaar was het aantal blessures het grootst. Ruim de helft van de blessures was geleidelijk ontstaan en bijna de helft was een herhaling van een oude blessure. De meest voorkomende hardloopblessures in 2017 waren:
Lees hier het volledige rapport
Als je hardloopblessures wilt voorkomen, is het belangrijk om de afstand die je hardloopt geleidelijk en met kleine stapjes op te bouwen. Ook als je een goed doordacht trainingsschema hebt met verantwoorde trainingen is het belangrijk om aan deze drie zaken voldoende aandacht te besteden:
Een beginnende blessure kan met de juiste maatregelen worden aangepakt zodat je minder tijd nodig hebt voor herstel. Kijk hiervoor op de website van sportzorg.nl of raadpleeg de blessureadviseur.
Elk pijntje dat langer dan een week aanhoudt moet je beschouwen als een blessure en is een teken dat je er in elk geval voorzichtig mee moet zijn. Blijft de pijn aanhouden? Ga dan naar een (sport)arts of fysiotherapeut voor een (behandel)advies of laat een sportmedisch onderzoek uitvoeren bij een sportmedisch centrum.
Wil je weten wat er gebeurt in je lichaam als je een bepaalde blessure oploopt? In deze animatie zie je hoe een achillespeesblessure ontstaat.