Onderzoek ligt aan de basis van alles wat we doen. Zo hebben we onze landelijke monitoring, waarmee we continu informatie vergaren en analyses uitvoeren. We voeren ook regelmatig gericht onderzoek uit voor een van onze opdrachtgevers.
Onze belangrijkste bron van kennis is het Letsel Informatie Systeem (LIS). Sinds 1997 vullen afdelingen Spoedeisende Hulp (SEH’s) van een betrouwbare steekproef van Nederlandse ziekenhuizen onze database voortdurend met de nieuwste informatie over de letsels en vergiftigingen die zij behandelen. Wat is er precies aan de hand? Moet de patiënt opgenomen worden in het ziekenhuis? Hoe is het letsel ontstaan? En waar gebeurde dat?
VeiligheidNL combineert de waardevolle gegevens uit LIS met andere bronnen. Zo brengen we trends in de tijd, risicogroepen, oorzaken en gevolgen van ongevallen in kaart en leggen we de basis voor preventiebeleid. Lokaal, regionaal en landelijk. Ieder jaar kunt u de belangrijkste cijfers en ontwikkelingen terugvinden in nieuwe publicaties.
Regionale overheden willen soms meer inzicht in het aantal en type slachtoffers en in de ongevalslocaties. Hiervoor kunnen we regionale registraties uitvoeren bij specifieke Spoedeisende Hulpafdelingen. Momenteel voeren we een regionale registratie verkeersongevallen uit voor de Provincie Utrecht bij de ziekenhuizen in de gemeente Utrecht, en voor het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân bij alle Friese Spoedeisende Hulpafdelingen. Bij beide projecten analyseren we ook data van verkeersongevallen van de regionale ambulancevoorziening.
Als u vragen hebt over een bepaald soort letsel en de bijbehorende oorzaken en gevolgen, kunnen onze specialisten die vaak goed beantwoorden. Wilt u dieper ingaan op de specifieke letselproblematiek en risicofactoren, dan kan het nodig zijn om gericht onderzoek te doen. Ook als u meer wilt weten over de effectiviteit van gedragsinterventies of over de belevingswereld, behoeften en het gedrag van bepaalde doelgroepen, kunnen wij dat voor u onderzoeken. Zowel kwantitatief (bijvoorbeeld via online enquêtes) als kwalitatief (denk aan focusgroepen en observatie).
Samen met het Erasmus MC ontwikkelde VeiligheidNL het Letsellastmodel. Hiermee kunnen we berekenen wat een blessure, verwonding of vergiftiging nu eigenlijk kost. Niet alleen in termen van geld (denk aan de kosten voor behandeling en verzuim), maar ook in kwaliteit van leven. Met het Letsellastmodel kunnen we business cases en kosten-batenanalyses voor u maken en de effectiviteit van onze programma’s onderzoeken.