Campagne: nieuwkomers vloggen over veilig zwemmen

Nederlanders met een migratieachtergrond zijn vaker slachtoffer van verdrinking dan autochtone Nederlanders. Dat moet veranderen. Hoe vergroot je de aandacht voor veilig zwemmen bij nieuwkomers? 

Doel

De aandacht voor veilig zwemmen bij nieuwkomers vergroten

Doelgroep

Jonge nieuwkomers

Aanpak

Vlog-campagne waarbij jongeren de jongeren aanspreken

De vlog-campagne Yasir Hierrr! is een samenwerking van VeiligheidNL met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA), Pharos, GGD GHOR Nederland en Nationale Raad Zwemveiligheid.

Aan de slag

Geef jij voorlichting over veilig zwemmen? Alle voorlichtingsmaterialen zijn vrij te gebruiken op je website en/of social mediakanalen.
Vlog

Yasir Hierrr - Naar het zwembad

Om de aandacht voor zwemveiligheid onder jonge nieuwkomers te vergroten, vloggen Yasir uit Somalië, Muayad uit Syrië en Robiel uit Eritrea over alles wat zij meemaken in Nederland. In hun vlogs 'Yasir Hierrr' komen de drie vrienden op allerlei plekken in aanraking met zwemwater.

In deze eerste vlog gaan de vrienden naar het zwembad.

Vlog

Yasir Hierrr - Koud!!

De filmpjes in het Nederlands zijn op Youtube ook beschikbaar met ondertiteling in het Arabisch, Engels, Farsi, Frans en Tigrinya. Ook is er een versie met een voice-over in Tigrinya. De versies met ondertiteling vind je door te klikken op ‘ondertiteling’ rechtsonder en dan bij instellingen een taal voor ondertiteling te selecteren.

In dit vlog gaan de jongens naar een recreatieplas.

Vlog

Yasir Hierrr - Voetballen

Onze hoofdboodschap is: Zwemmen is leuk, maar water is niet zonder gevaar (ook als je al een zwemdiploma hebt).

In dit vlog gaan de drie vrienden voetballen bij een rivier.

Vlog

Yasir Hierrr - Jump jump

Van een brug springen of van een kant duiken lijkt stoer en spannend maar is gevaarlijk – niet doen, ook als iemand anders dit doet. Het mag ook niet, een boete heb je dus zo op zak! 

Download

Gebruikersinstructie vlogs

Deze instructie bevat handvatten voor docenten, voorlichters, begeleiders en zwemkader bij het gebruiken van de filmpjes in lessen, voorlichting, gesprekken met nieuwkomers. Voor een optimaal resultaat qua bewustwording bij de jongeren vinden we het namelijk belangrijk dat jongeren de filmpjes niet alleen bekijken, maar er ook over met elkaar en anderen in gesprek gaan. Zo krijgen de beelden van de jongens in de filmpjes ook directe betekenis voor henzelf en stimuleren we hen actief om na te denken hoe risico’s te voorkomen (en tegelijk te genieten van al het water in ons land en mee te doen met onze zwemcultuur).

Samenwerken op dit onderwerp?

Meer over onderwerpen:

Welkom bij VeiligheidNL!

Wij maken gebruik van cookies om de website optimaal te laten werken op basis van jouw voorkeuren. Daarnaast analyseren en verbeteren wij continu. Lees meer over ons cookie- en privacybeleid.